Vágólapra másolva!
Valószínűleg Pseudomonas baktériummal szennyzett, a német Milchwerk Jäger GmbH által gyártott, 200-300 kilogramm tejfehér Mozzarella sajt kerülhetett a magyar boltokba három magyar beszállítón keresztül. Hazai fogyasztóktól vagy forgalmazóktól eddig nem érkezett bejelentés arról, hogy bárki megbetegdett volna. A sajtokat a német gyártó már visszahívta a boltokból.
Vágólapra másolva!

Magyarországra is kerülhetett a valószínűleg Pseudomonas baktériummal szennyezett német Mozzarella sajtból. Több bejelentés is érkezett az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszerére, hogy a német Milchwerk Jäger GmbH által gyártott tejfehér Mozzarella sajt a csomagolás felbontása után a levegővel érintkezve elkékül, közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal.

"Nagyjából 200-300 kilogramm kerülhetett a fertőzött mozzarellából az országba, egy budapesti, egy érdi és egy siófoki vállalkozáson keresztül. A hivatal munkatársai jelenleg a helyszíneken azt vizsgálják, hogy pontosan kiknek - végfogyasztóknak csak, vagy esetleg élelmiszerláncoknak - és mennyit adhattak el ezek a beszállítók" - -mondta az [origo]-nak dr. Oravecz Márton, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatója, aki a konkrét vállalkozások neveit nem közölte, és péntekre ígért bővebb tájékoztatást.

A német gyártó szerint a termékhiba a 121-145-el kezdődő gyártási tételszámú, Milchwerk Jäger GmbH-től származó Mozzarella sajtokat érinti, ezek visszahívását már elrendelték. A Pseudomonas olyan, a környezetben megtalálható baktérium, ami az élelmiszerek romlásában játszik szerepet. Valószínűleg ez okozza azt, hogy az említett Mozzarella sajt felbontás után kékre színeződik.

"Jelenleg ezek a termékek már nem lehetnek forgalomban a boltok polcain, mert a szavatossági idejük június 22-én és 23-án lejárt. Persze a szóban forgó baktériummal fertőzött sajtok a fogyaszthatósági időn belül sem voltak emberi fogyasztásra alkalmasak" - mondta az igazgató, aki hozzátette, hogy eddig sem a fogyasztóktól, sem forgalmazóktól nem érkezett bejelentés, hogy ilyen sajtokat találtak volna, vagy valaki megbetegdett volna tőle. A Hivatal arra kéri azokat, akik mégis vásároltak a kifogásolt sajtból, hogy ne fogyasszák el.