Áttörte a sávhatárt a gyenge rubel

Vágólapra másolva!
Az orosz rubel áttörte a jegybank által meghatározott sáv határát, és átlépte a dolláronkénti 36 rubeles árfolyamot - írja hétfő reggel a Bloomberg hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Mindez azután történt, hogy egy hete Szergej Ignatyev, az orosz nemzeti bank elnöke bejelentette: az ország devizatartalékait a rubel védelmében fogják felhasználni. Azóta a rubel 1,7 százalékkal gyengült, és elérte a 36,3550-es értéket is a dollárral szemben. Ez a leggyengébb árfolyam 1998 januárja óta.

Az orosz jegybank egyébként 41-es szintet határozott meg a dollár és az euró kosarához képest, ami a dollár esetében a 36-os értéknek felel meg a Bloomberg szerint.

Az orosz rubel az utolsó adatok szerint 40,6289-nél tart a kosárhoz képest, ez 0,9 százalékos gyengülés. Az euróhoz képest a csökkenés 0,6 százalékos, és jelenleg 46,0681 rubelt kell egy euróért fizetni.

Hiába öntik a pénzt rubelbe

Kolba Miklós, az ING devizakereskedője az [origo]-nak elmondta: az orosz rubelbe egyelőre hiába önti a pénzt a jegybank, ez nem látszik a piacon. Egyelőre nem volt hatásos az orosz jegybanki alapkamat rendkívüli, pénteki emelése sem - vélekedett Kolba.

Az orosz bank a Bloomberg szerint tavaly augusztus óta a devizatartalékok egyharmadát használta fel a rubel védelmére. Ugyanakkor november óta húsz alkalommal bővítették a pénz ingadozási sávját. (Az orosz devizatartalék a világon a harmadik legnagyobb volt tavaly.)

A rubel gyengülését két tényező magyraázza: egyrészt zuhant az olajár tavaly nyár óta, másrészt gyengült az orosz gazdaság is. A befektetők tavaly augusztustól 290 milliárd dollárt vittek ki az országból a francia bank, a BNP Paribas adatai szerint.