A gyógyszeripar immunis a válságra

Vágólapra másolva!
Nem valószínű, hogy a hazai gyógyszerfogyasztás visszaesik a válság miatt, de lehet, hogy egyes betegségek esetében a generikus szerek előretörése felgyorsul - mondta a Napi Gazdaságnaknak Rózsa Iván, a sanofi-aventis/Chinoin kommunikációs igazgatója. A Napi a jelentősebb ithoni cégeket kérdezte az iparág helyzetéről, és nagyon sehol sem panaszkodtak.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Mint mondta, a gyógyszeripar sokkal rezisztensebb és defenzívebb, mint például az autó- vagy az építőipar, ami következik abból is, hogy az iparágban a ciklusok nem években, inkább évtizedekben mérhetőek.

A hazai gyógyszerszektort a krízis inkább a gyógyszer-gazdaságossági törvény formájában érte utol, ami a nagyobb magyar cégek beruházásait fogta vissza. A kormány meghirdette a generikusprogramot: az orvosokat és patikusokat az innovatív, drágább termékek generikus szerekkel való helyettesítésére ösztönzik. Ez mindaddig üdvözlendő folyamat, amíg a két termékkör egyensúlyban van - mondta a Napinak Rózsa.

A tavaly év végén elfogadott k+f-könnyítés mértéke minimális, de hosszú ideje az első jó irányba tett lépés. Ugyanakkor még nem motivál arra, hogy a kutatást érdemes legyen Magyarországra hozni - tette hozzá Rózsa.

A gyógyszer rugalmatlan jószág

A gyógyszeripar alapvetően kevésbé érzékeny a válságra, mert a kereslet kevéssé ingadozó - mondta Beke Zsuzsa, a Richter pr-vezetője. Egy súlyos recesszió is inkább csak az árakban okozhat kisebb süllyedést, de a fogyasztás volumene nem változik. A gyógyszeripar a magas készpénzállomány miatt pénzügyileg kedvező helyzetben van, és leginkább akvizíciós lehetőségeket keres a válság időszakában.

A válság elhúzódásával elképzelhetőek helyi pénzügyi krízisek, ezért kulcskérdés a kintlevőségek megfelelő kezelése. A gyógyszeripar nem élvez teljes védettséget, mert egy válság rendezetlen helyzetet jelent és annak mindig vannak veszteségei - vélekedett Marosffy László, az Egis gazdasági vezérigazgató-helyettese. Szerinte az Egist első körben azért nem érinti a krízis, mert nem jövedelemrugalmas a fogyasztás, illetve az nem kapcsolódik fogyasztói hitelekhez - tette hozzá. A jövedelem-rugalmatlanság miatt a gyógyszeripar egy következő megszorító csomaggal szemben is ellenállóbb, mint a többi ágazat. A beteg ember nem gondolkozhat, hogy megveszi-e a gyógyszert, mert nincs alternatívája.