Szigorítják a körbetartozás elleni törvényt

Vágólapra másolva!
Számos kisvállalkozót tettek tönkre azok a nagyobb cégek, amelyek évek óta tartoznak az elvégzett munka vagy a megrendelt szolgáltatás után. A körbetartozások visszaszorítását szolgáló törvény elfogadása után, várhatóan végérvényesen véget vetnek ezeknek az ügyeknek.
Vágólapra másolva!

Valamennyi parlamenti képviselő támogatta a hétfői szavazáson a vállalati körbetartozások mérsékléséről született törvényjavaslat részletes vitáját - írja a Világgazdaság. A javaslat a csőd-, a közbeszerzési törvény, valamint a polgári törvénykönyv egyes rendelkezéseinek módosításával szeretné felszámolni a körbetartozást.

A körbetartozások mértéke, szakértői becslések szerint 700 milliárd forintra rúg. Leginkább az építőiparban érintettek szenvedték el a legtöbb kárt. Jelenleg is sok olyan építkezés folyik, ahol már a kisvállalkozók tucatjainak tartoznak. Holott időre jó munkát végeztek a szakemberek, csajk úgy tűnik, rossz tulajdonossal szerződtek.

Új szabály, hogy a fizetésképtelenséget a bíróság akkor állapítja meg, ha a teljesítést követő tizenöt napon belül az adós nem vitatta a követelést, majd az azt követő felszólításra sem fizetett. A közbeszerzési törvény módosítása kimondaná azt is, hogy ha a vállalkozó teljesíti a megbízást, tizenöt napon belül el kell kezdeni az átadás-átvételi eljárást.

Az építési beruházásoknál tizenöt nap elteltével akkor is ki kell adni a teljesítésigazolást, ha a megrendelő késlekedik az átvétellel. A kifizetést, vagy annak megtagadását közzé kell tennie az ajánlatkérőnek a honlapján. A kifizetés határideje a teljesítéstől számított harminc, uniós forrásból származó beszerzésnél hatvan nap - derül ki a Világgazdaságból.