Olcsó büfékkel is költséges a strandolás

Vágólapra másolva!
A tavalyi büféárakkal nyitottak a fővárosi és Pest megyei strandok. Az üzemeltetők többsége a visszaesett forgalom miatt nem mert árat emelni. Egy négytagú családnak így is 5000 forintjába kerülhet egynapi büfézés a Palatinuson. Az otthon készített piknikcsomag a harmadából kihozható.
Vágólapra másolva!

Budapesten az összes fürdő megnyitja június elejéig a kapuit, egyet sem kell bezárni amiatt, hogy ne készült volna el a medencékben kötelezővé vált vízforgató. Az [origo] információi szerint viszont gondot jelent több helyen is, hogy ki üzemeltesse a büfét. Az elmúlt időszakban ugyanis annyira csökkent a forgalom, hogy nehéz megtalálni azt, aki üzletet lát ebben.

A pünködkor nyitó üzemeltetők többsége sem mer árat emelni, mert félnek, hogy a többség az otthonról hozott szendviccsel is beéri. Akkor pedig ki sem érdemes nyitni - mondta az [origo]-nak Zajkó Kálmánné, az egyik fővárosi strand büféjének bérlője.

Tavaly hiába volt többször is telt ház, a fogyasztáson ezt nem mindig lehetett érezni - magyarázta Zajkó Kálmánné. Az elmúlt években a jegyárak emelkedésével arányosan csökkent a büfézők száma - tette hozzá.

A jegyárak minden egyes strandon egységesen kétszáz forinttal drágultak május elsejétől. Van, ahol azonban időarányosan visszatérítenek a belépőből. Aki például délelőtt egy-két óráig szeretne megmártózni a Dagályban, 200, illetve 400 forintot kaphat vissza a kijáratnál az 1700 forintos belépőből. Ez az összeg azonban csak akkor jár vissza, ha a maximális három órát nem lépjük túl.

A strandokon megkerülhetetlen a büfé, főleg, ha az ember gyerekkel érkezik Az árak egyébként nem túl magasak. Egy szendvics 250 forint, egy üdítő is ugyancsak 250 forint, míg a kávét 120 forintért kínálják tejjel és cukorral. Amennyiben édességre vágyunk, az sem drágább, mint máshol, a legdrágább jégkrém is csak 350 forintba kerül.

Számításaink szerint a két és fél órás belépő 1500 forintja mellett egy kiadósabb reggeliért 970 forintot kellett fizetni. Így a reggeli úszkálás 2500 forintba került, borravalóval együtt, egy személynek.

A főváros külső részein már a jegyeken is lehet spórolni. A csepeli strandon mindössze 1300 forintba kerül egy felnőttbelépő. Egy négytagú család számára viszont már 4800 forintot jelent a belépő ott is. A büféárak is olcsóbbak, egy hamburger 300 forint, míg az üditőt kimérve is kaphatjuk, deciliterenként 60 forintért.

A több szolgáltatást kínáló Palatinuson igen magas, 1800 forintos belépők vannak. Amennyiben egy egész napot akar ott tölteni egy család, akkor a 2 felnőtt és 2 gyerek belépőjegyért együtt 6800 forintot kell fizetni. A büféárak közepesnek mondhatók: egy békebeli hamburger 350 forint, míg egy üdítő 250 forintba kerül. Hasonlóan közepes áron kaphatók a különböző nyalánkságok is. Mindezeket összeszámolva egy kiadós ebéd, fagyi és egyéb édességekkel együtt 5000 forintba kerül négy személyre a Palatinuson. A belépővel együtt tehát 11 800 forint egy nap költsége. A statisztikák szerint mindezt nyaranta kétszer engedheti meg magának a magyar családok többsége.