Börtönbe kerülhetnek a kartellező cégvezetők

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a napokban újabb kartellügyben kezdett vizsgálatot. A Strabag, az Egri Útépítő Zrt., valamint a HEDO Kft. vélhetően megegyeztek arról, hogy melyikük nyerje a tendert. A nyertes foglakoztatta volna a többi céget - olvasható a Világgazdaságban.
Vágólapra másolva!

A mostani útépítéshez kapcsolódó közbeszerzési kartell ügy azért jelentős igazán, mert néhány közbeszerzési eljárás és ahhoz kapcsolódó magatartás már 2005. szeptember 1-je után történt. Ekkor léptek hatályba ugyanis a Btk. új szabályai, melyek szerint, ha a jogsértés beigazolódik, nem csupán a cégnek kell megfizetnie a kiszabott bírságot, hanem a cég vezetői is felelősségre vonhatók. Ez akár ötévi szabadságvesztés is lehet.

Útépítői kartell ügyletek miatt a GVH 2005-ben 1,3 milliárd forint értékben bírságolt. Az eddigi legnagyobb bírsággal zárult, autópályaépítések kapcsán felmerült kartellügyben pedig 7 milliárdra büntette a feleket a Versenyhivatal. Ez utóbbit januárban helybenhagyta a bíróság, az összeget befizették. Az általános tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az elmarasztalt cégek szinte minden esetben megtámadják a versenytanács döntését.

Idén a Versenyhivatal figyelmének központjában az informatikai kartellügyek állnak. 2006-ban 1,5 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki eddig.