Energiahiánnyal fenyeget a fejlődés Kínában

Vágólapra másolva!
Kínában energiahiányt okoz a gyors gazdaségi fejlődés. Hogy visszafogják a fogyasztást a kínai hatóságok ötszörös áremelést terveznek. Kínában az energiaipar a tervgazdálkodás egyik utolsó "erőssége", mely folyamatos konfliktusban van a piacgazdaság világával.
Vágólapra másolva!

Akár ötszörösére is emelhetik az elektromos áram árát Kínában. Az Állami Elektromosság szabályozó Bizottság így próbálja megakadályozni, hogy nagyobb áramszünetekhez vezessen a túlzott energiahasználat Kínában.Az erőművek jelenleg 5-7 százalékkal kevesebb áramot termelnek, mint ami a teljes ország zavartalan energiaellátásához szükséges volna.

Nyaranta a nagy meleg miatt mindíg több áram fogy, hiszen mindenki légkondícionálóval igyekszik enyhíteni a hőségen. Idén nyáron 400 millió kínai maradhat hosszabb rövidebb ideig áram nélkül, ugyanis a kínai energiaipar nem képes lépést tartani a fogyasztással. Az erőművek jelenleg 5-7 százalékkal kevesebb áramot termelnek, mint ami a teljes ország zavartalan energiaellátásához szükséges volna.

Beindult a világ legnagyobb vízi erőműve/nagyvilag/20030710beindult.html

A kínai energiaipar teljes egészében állami ellenőrzés alatt áll, még mindig a tervgazálkodás szerint szervezik meg az energiatermelést. Csu Csengdzsang energiaszakértő szerint az a baj, hogy a tizedik ötéves tervben a kormányzat egyszerűen alábecsülte a fejlődés keltette energiaszükségletet. 4,3 százalékos éves fejlődéssel számoltak, azonban Kínában évente 10-15 százalékkal több áramra lenne szükség. Hiába üzemelték be a Három Szoros Gátat, még annak 80 milliárd kilowattórás éves teljesítménye sem enyhíti az áramhiányt.