Vágólapra másolva!
Az Izraelt két éve sújtó gazdasági válság arra kényszeríti az ország kormányát, hogy a közeljövőben megkezdje a hadsereg nem harcoló részeinek privatizációját. Az átszervezés keretében várhatóan csökkentik az állandó hadsereg létszámát is - tudósít a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

A hadsereg privatizációjáról szóló javaslatot az Izraeli Védelmi Erők (IDF) Technológiai és Logisztikai részlegének új vezetője, Udi Adam jelentette be a fegyveres erők rádiójában hétfőn. A dandártábornok elmondta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a gazdasági nehézségek ellenére ütőképes hadserege maradjon Izraelnek. A rádióinterjúban elhangzott, hogy a harcoló alakulatokat nem érinti a tervezett privatizáció.

Az izraeli gazdaság több mint két éve, a palesztin felkelés 2000. szeptemberi kitörése óta recesszióban van. A költségvetési hiány megugrott, és az idei évre nem várnak növekedést az elemzők.

Az izraeli parlament elé a jövő héten kerülő 11 milliárd sékeles - 2,4 milliárd dolláros - pótköltségvetés részeként nagyarányú fizetéscsökkentést, és leépítéseket terveznek a közszférában, többek közt a hadsereg állományában is. A több éven át tartó programban például a támaszpontok őrzési feladatait, egyéb logisztikai tevékenységeket, illetve néhány hadiüzemet adnának magánkézbe.

IDFhttp://www.idf.il/

Az izraeli Yediot Ahronot napilap hétfői számában közölt értesülés szerint a tervezett privatizáció együtt jár az állandó harcoló alakulatok létszámának csökkentésével is, amelyre 10 éve nem volt példa. A kormány jóváhagyását igénylő létszámcsökkentés a hivatásos és a tartalékos állományt is érintené, és emellett a rendelkezésre álló felszerelés csökkentését is jelentheti. A szárazföldi erők csökkentése mellett ráadásul szó van a légierő és a haditengerészet létszámának mérsékléséről is. Az intézkedések több ezer katonaállás megszűnését vonnák maguk után - írja a BBC News Online.