Varázslatos magyar sci-fi nyerte a Friss Húst

Földiek
Vágólapra másolva!
"Steven Spielberg rendezett volna ilyen filmet, ha Mezőkövesdre születik" – írtuk Freund Ádám Földiek című sci-fi musicaljéről, amely vasárnap délután elnyerte a Friss Hús rövidfilmfesztivál fődíját. A színészek közül Láng Annamária és Vilmányi Benett kapott elismerést, illetve díjazták a Superbia című animációs kisfilmet is.
Vágólapra másolva!

Véget ért az 5. Friss Hús rövidfilmfesztivál, és vasárnap délután a Toldi mozi nagytermében rendezett ünnepélyes ceremónián kiosztották a rendezvény díjait. A magyar válogatásban a legjobb rövidfilmnek járó elismerést Freund Ádám alkotása, a Földiek című film kapta, amely egy fiú intergalaktikus döntését mutatja be 26 percben.

Cservák Zoltán a Földiek című filmben Forrás: Friss hús

„A film sikeresen egyesíti a dráma, a komédia, a sci-fi, a musical és a felnövéstörténetek elemeit. Szórakoztat, de egyben fontos üzenetet közvetít arról, miként lehet fellázadni a status quo ellen" – indokolta döntését a zsűri, amelynek tagjai Bognár Péter filmforgalmazó, Oana Iancu producer (Románia) és Tibor Keser producer (Horvátország) voltak.

– írtuk a Földiek-ről a Friss Hús legjobb alkotásairól szóló összeállításunkban.

A legjobb magyar animáció Tóth Luca Superbia című, a nemek harcát egy elképzelt világban megmutató, 15 perces alkotása lett. „Ambiciózus és egzotikus film, amely filozofikus és vicces" – mondták a zsűri tagjai. Az NMHH Médiatanácsa által felajánlott díj mindkét film esetében 500 000 forint. Elismerő oklevelet kapott Fatér Ambrus Légmell és Szentpéteri Áron Láthatatlanul című filmje.

Idén először a legjobb magyar színésznőt és színészt is díjazták. A legjobb színésznő Láng Annamária (Nem történt semmi) lett, Vilmányi Benettet pedig két filmben, az Asszó, illetve a Welcome című alkotásban nyújtott alakításáért is díjazták.

Vilmányi Benett a Welcome című filmben Forrás: Friss hús

A nemzetközi szekció zsűrijének tagjai az Oscar-díjas Mindenki rendezője, Deák Kristóf, Pusztai Ferenc producer és Tóth Luca animációsfilm-rendező voltak. Az általuk kiválasztott, 1000 euró díjazásban részesülő legjobb nemzetközi rövidfilm Erik Ivar Saether és Nicolai Berg Hansson Glass House című tízperces alkotása lett.

A Daazo fesztiválforgalmazói díját Halász Júlia és Rubi Anna A Birodalom utolsó napja című groteszk, 13 perces filmje kapta. „Eredeti módon ábrázolni egy történelmi fordulópontot az egyik legnehezebb filmkészítői feladat, különösen egy rövidfilmben. Ez sikerült A Birodalom utolsó napja rendezőinek. A Daazo úgy gondolja, segítheti a produkciót abban, hogy ezt nemzetközi fesztiválokon is észrevegyék" – magyarázta meg a Daazo döntését Deák Dániel, a portál alapítója. Ezt az elismerést tavaly Deák Kristóf Mindenki című alkotása kapta, amely idén februárban elnyerte az Oscar-díjat is a legjobb élő szereplős kisfilm kategóriájában.

A Birodalom utolsó napja Forrás: Friss hús

A legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek ítélt, 250 000 forintos pénzdíjjal járó OTP Junior díjat Fekete Tamás Asszó című filmje kapta. A film mesterien építi fel a két féltestvér kapcsolatát ábrázoló erőteljes történetet. A főszereplők színészi játéka is kiemelendő – hangzott az indoklás.

Simán itt rejtőzhet az újabb magyar Oscar-díjas

A Mindenki Oscar-díjával végre világossá vált, hogy mostanában mennyire hasítanak a magyar rövidfilmek. A felhozatalt a legegyszerűbben a Friss Hús rövidfilmfesztiválon lehet szemlézni. Itt mutatkozott be tavaly a Mindenki is, amit ide beválogatnak, azt garantáltan érdemes látni. A jelenleg zajló rendezvényen 71 vadiúj alkotást nézhetünk meg, közülük ajánljuk most a húsz legjobb magyar kisfilmet, illetve öt hazai animációt.

A március 29. és április 2. között megrendezett 5. Friss Hús rövidfilmfesztivál vetítései szinte kivétel nélkül telt házasak voltak. A budapesti közönség figyelme mellett egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés is övezte a fesztivált, ahol minden filmet angol felirattal vetítettek.

Az 5. Friss hús fesztivál összes díjazottja:

  • Legjobb magyar rövidfilm: Földiek (Freund Ádám)
  • Legjobb magyar animáció: Superbia (Tóth Luca)
  • Legjobb magyar színész: Vilmányi Benett (Asszó, Welcome)
  • Legjobb magyar színésznő: Láng Annamária (Nem történt semmi)
  • Legjobb nemzetközi rövidfilm: Glass House (Erik Ivar Saether & Nicolai Berg Hansson)
  • Az Expats szekció közönségdíja: Kiút (Steinmetz Anikó)
  • Daazo Fesztiválforgalmazói díj: A Birodalom utolsó napja (Halász Júlia és Rubi Anna)
  • OTP Junior-díj a legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek: Fekete Tamás (Asszó)
  • Lovas Nándor-díj – a pitchfórum legjobb filmterve: Goodbye Frank (Hermán Árpád)
  • A Momentán társulat különdíja: Goodbye Frank (Hermán Árpád)
  • Legjobb filmkritika: Rostoványi Nóra – A felszabadulás konfliktusai