A Papírvékony falak megmutatja, létezik-e szerelem első hallásra

Papírvékony falak
Papírvékony falak
Vágólapra másolva!
Jó ideje a tíz legnépszerűbb mű között van a Netflixen az a film, amelyben egy férfit és egy nőt egy olyan fal választ el egymástól, ami teljesen átengedi a hangot. A Papírvékony falak sikerének az abszurd történeten kívül a másik oka az, hogy Aitana, az ismert spanyol énekesnő játssza a női főszerepet.
Vágólapra másolva!

Kevés idegesítőbb dolog van a földön, mint amikor az ember a lakásában folyamatosan hallja a szomszédját. A Papírvékony falak című film, amelyet Patricia Font rendezett, teljesen túlhúzza a sokak által jól ismert és utált élethelyzetet, itt ugyanis annyira vékony a fal a két szomszéd között, hogy egész nap lehet hallani a másik ember minden egyes rezdülését. Mindebből lehetett volna forgatni egy fergeteges komédiát is, olyat, amitől a hasát fogja az ember, de a rendezőnő a nehezebb utat választotta: drámai helyzetek sorából építkező romantikus filmet készített.

Papírvékony falak
Papírvékony falak
Fotó: Netflix

A Papírvékony falak rávilágít, hogy félrement valami a világunkban

Egy ilyen jellegű történetben borítékolni lehet azt, hogy a férfi és a nő, akit egy papírvékony fal választ el egymástól előbb vagy utóbb egymásba szeret, itt viszont annyiban különbözik a történet minden más hasonló romantikus felállástól, hogy egyáltalán nem találkoznak, még csak egyetlen pillanatra se látják egymást, fogalmuk sincsen hogyan néz ki a másik. És ez az alaphelyzet igencsak elgondolkoztató. Felveti ugyanis a nézőben azt a kérdést, hogy lehetséges-e beleszeretni egy másik emberbe pusztán a beszélgetések révén. Ráadásul egy falon keresztül.

A filmkészítők arra jutnak, hogy lehetséges. Sőt, nem is biztos, hogy olyan sokat jelent a külső kinézete az embernek, ha jókat lehet beszélgetni, ha megszereti az ember a másik gondolkodását, a reakcióit, a világképét, ha megismeri a múltját, ha megérti a problémáit, és mindezt magáénak érzi. A film egy furcsa, kissé szürreális élethelyzet révén világít rá arra, hogy nagyon félrement valami a világunkban. Egyre fontosabbnak tűnik, hogy ki hogyan néz ki, hogyan öltözködik, milyen márkát aggat magára, miközben egy másik embert nem a kitalált külsőségek, hanem a meglévő belső értékek révén lehet csak igazán megkedvelni.

Papírvékony falak
Papírvékony falak
Fotó: Netflix

Elgondolkoztató a Papírvékony falak sikere. Persze nem azért, mert bármi komolyabb probléma lenne a filmmel, sőt, teljesen rendben van az a képi világ, amit teremt, és ami inkább közelebb áll a színházhoz, mint a filmhez, a színészi játék is hiteles, még Aitana, a híres spanyol énekes is meggyőzően alakítja a saját tehetségében bizonytalan, fiatal zongorista nőt, aki életének éppen abba az időszakába lépett, amikor nem a gyakorlás viszi előrébb, hanem az, hogy kitalálja, mit szeretne csinálni. Zongorázni vagy énekelni, mindkettő téren tehetségesnek tűnik. Mások elvárásainak akar megfelelni, és klasszikus zongoradarabokat előadni, vagy kipróbálni az éneklést, ami új terület, de sokkal több örömöt okoz neki.

Papírvékony falak
Papírvékony falak
Fotó: Netflix

Aitana egy olyan lány bőrébe bújik a filmben, akinek meg kell fejtenie, miért volt rossz a korábbi párkapcsolata. Ebben van segítségére a papírvékony fal túloldalán élő fiatal férfi, aki – miután levetkőzte a helyzet és az új szomszéd iránti ellenszenvét – elkezd figyelni a lányra. Nem találkoznak, de figyelnek egymásra. Bár a két fiatalt konkrétan egy fal választja el egymástól, mégis azt látja a néző, hogy ezek ketten elkezdtek úgy viselkedni, mintha együtt élnének. A lány korábbi párkapcsolatában éppen ez az együttélés nem működött. Ott fizikailag egy térben voltak, de mégsem tudtak figyelni egymás igényeire. Itt fizikailag külön szobában vannak, mégis képesek arra, hogy egymásra hangolódjanak, hogy őszintén megnyíljanak, hogy elmondják a félelmeiket, a gondjaikat, a vágyaikat.

Papírvékony falak
Papírvékony falak
Fotó: Netflix

Az alkotók arra hívják fel a nézők figyelmét, hogy egy párkapcsolatban az együttélés nemcsak arról szól, hogy a hétköznapok apró-cseprő dolgait együtt intézi az ember, hogy a szabadidő nagy részében fizikailag egy helyen van, mert itt éppenhogy két helyen van a két szereplő fizikailag, de úgy tűnik, hogy számíthatnak egymás támogatására és folyamatos figyelmére. Érdekes, de annak ellenére, hogy ebben a filmben nem egymással, hanem egymás mellett lakik egy férfi és egy nő, mégis pontosan bemutatja az alkotás, hogyan működik jól egy párkapcsolat. Az pedig kifejezetten örvendetes, hogy nagy népszerűségnek örvend egy olyan film egy streaming csatornán, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy ne csak a külső megjelenés alapján válasszanak párt a fiatalok, hanem figyeljenek oda a belső értékekre is.

Sommásan: 8/10