Vágólapra másolva!
Moziba szeretne menni a hétvégén, de nem tud választani a kínálatból? Mi segítünk! Ezekért a filmekért érdemes most pénzt kiadni. 
Vágólapra másolva!

Csillagok között (Interstellar)

Ezt a filmet ajánlani se kéne, úgyis mindenki megnézni. A sci-fi és Christopher Nolan-rajongók legnagyobb örömére pontosan olyan nagyszabású és az agyat megtornásztató űreposz lett belőle, mint amilyenre előzetesen tippelni lehetett. Megterhelő élmény végignézni, de a káprázatos látványvilágával még a Gravitáció sem vetekedhet, és a tanárbácsisan előadott tudományos elméletek féregjáratokról, fekete lyukakról is érdekesek benne. Matthew McConaughey egy sírós szemű cowboy, aki még egy másik galaxisban is csak a lányára gondol.

- - -

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Reisz Gábor nagyszerű budapesti közérzetfilmjét a keblére ölelte a közönség: magyar filmhez képest egész sokan elmentek rá a mozikba. A fő ok az lehetett, hogy nagyon hiányzott már egy olyan magyar film, amely rólunk szól. Ez így önmagában semmitmondó állítás, de megmagyarázom: a VAN közben többször is azt éreztem, hogy én a szituációt már átéltem, a legapróbb gesztusokig ismerős volt minden. Kocsmázós este pontosan ilyen kaotikusan megy a fizetés, vagy geográfusként pontosan tudom, mi frusztrálhatja az embert a hazai földrajzoktatással kapcsolatban. Kis dolgok ezek, de hihetetlenül jó érzés először az életben kívülről szembesülni velük.

- - -

Sírok között (Walk Among the Tombstones)

Már megint egy film a szomorú tekintetű, ultrakemény Liam Neeson főszereplésével. Azt hihetnénk, hogy ez is ugyanolyan akcióthriller, mint a színész többi közelmúltbeli filmje, de nem, ez most egész jól sikerült! Eredetibb, összetettebb, alig láthatunk benne lövöldözést, helyette viszont van sötét, fojtogató hangulat. A Sírok között legjobb pillanatai azok, amikor Liam Neeson a dolgát végzi, vagyis nyomoz. Kihalt New York-i utcákon sétál, lábainál szeméthalmok. Megáll, pénzt dob egy telefonba, és a tudakozót hívja. Ahogy írtam is már, hangulata van a filmnek.

- - -

St. Vincent

Egy okból, Bill Murray miatt érdemes megnézni ezt a drámát vígjátékkal keverő egyveleget. Ő van akkora zseni, hogy már a részvételével részvételével is lendít egy film élvezhetőségén, és itt még láthatóan érdekli is a karaktere. Még azt is jó nézni, ahogy egy macskát simogat, hát még azokat a jeleneteket, amikor morcos háborús veteránként elviszi lóversenyre, kocsmába a rá bízott kisfiút, vagy bemutatja neki a Naomi Watts által játszott orosz sztriptíztáncosnőt. Ártalmatlan, sok cukorral leöntött jópofaság.

- - -

Piszkos pénz (The Drop)

Tom Hardy megérti ebben az érzékeny bűnügyi drámában, hogy egy gengszter sokkal jobban jár, ha egy kiskutyát vesz kézbe, és nem fegyvereket, de sajnos a környezetében ezt sokan nem így gondolják, és állandóan nyomasztják. Egyszerre izgalmas és nyugtalanító érzés arra várni, hogy mikor fogja ellepni a vörös köd a konfliktusokat kínosan kerülő Tom Hardy agyát. A Titokzatos folyó-hoz és a Hideg nyomon-hoz hasonlóan ez is egy remekül sikerült Dennis Lehane-feldolgozás. Értékét tovább növeli, hogy James Gandolfinit élete utolsó szerepében láthatjuk benne: egy bártulajdonost alakít, aki nem tud megbékélni azzal, hogy a csecsen maffia diktál neki.

- - -

Szavak nélkül (Chce sie zyc)

Engem teljesen ledöbbentett, mikor megtudtam, hogy a színész csak imitálta a görcsös mozgást, annyira igazinak tűnt Dawid Ogrodnik játéka. Mateusz súlyos betegséggel született, képtelen a külvilággal kommunikálni. Egy érzéketlen orvos szerint nem több ő egy növénynél. Az ő évtizedeken át tartó küzdelméről szól a Szavak nélkül, hogy végre megértesse a világgal, érti mi folyik körülötte. Embert próbáló feladat a film végignézése, de közben jó pár kedves pillanat, a végén pedig katarzis a néző jutalma.

- - -

Harag (Fury)

A Harag felvillantja a nagyszabású hollywoodi filmkészítés legszimpatikusabb arcát, technikailag parádés kivitelezésű film, kicsit mi is a harcok sűrűjében érezhetjük magunkat. Utcáról utcára elfoglalni egy német kisvárosban, úgy, hogy bármelyik ablak mögött egy náci katona rejtőzhet, vagy úgy csücsülni egy gördülő tankban, hogy azt bármikor halálos találat érheti. Sajnos a végén elfelejtkezik az önmérsékletről, és Rambót csinál Brad Pittből, de ettől eltekintve intenzív és magával ragadó filmélményt ad a háború borzalmáról.

- - -

Két nap, egy éjszaka (Deux jours, une nuit)

Nem kell magyarázni, mekkora trauma egy család életében, ha az egyik kenyérkeresőt kirúgják. A Két nap, egy éjszaká-ban az a csavar, hogy a munkatársakon múlik Sandra sorsa, arról szavazhatnak, hogy a bónuszt kérik, vagy inkább tarthassa meg az állását a kétgyermekes családanya. Sandrának egy hétvégéje van arra, hogy meggyőzze kollegáit ebben a szikár, életszagú, a munkások világát intim közelségből bemutató szociodrámában. A főszerepben korunk legcsodálatosabb francia színésznőjét, Marion Cotillard-t láthatjuk.

- - -

Leviatán (Leviathan)

Andrej Zvjagincev a legtehetségesebb élő orosz rendező, aki látta a Visszatérés című mesterművét, vagy a nagyszerű Jelená-t, annak nem is kell külön magyarázni, miért. A rendező ezúttal Jób bibliai történetéből indult ki, a tartalom viszont merészen aktuálpolitikai. Mindvégig gyönyörűen megszerkesztett képekben, először dühödten, aztán egyre rezignáltabban mutatja be a csökönyös orosz kisember küzdelmét a korrupt és zsarnoki hatalommal szemben. Itthon is fájdalmasan ismerősnek fog hatni a film némelyik szituációja, a filmvégi csavar pedig - bár teljesen más természetű - van olyan erős, mint a Holtodiglan-é.

- - -

Hajdu Szabolcs retrospektív

Jövő csütörtöktől vetítik a mozik Hajdu Szabolcs Délibáb című hortobágyi westernjét, most hétvégén pedig akár az egész eddigi életművét bepótolhatjuk a Toldi moziban. A retrospektív szombat ót órakor kezdődik a rendező két korai rövidfilmjével, a Necropolis-szal és a Kicsimarapagodá-val, újra megnézhetjük a bonyolult szerelmi négyszöget felrajzoló Macerás ügyek-et, és vetítik Hajdu két legnagyobb sikerét, a Fehér tenyer-et és a Bibliotheque Pascal-t. Mi most a beszélő állatokkal tarkított, kreatív látványvilágú Tamará-t (kritikánk) ajánljuk, ugyanis ezt a filmet nem lehet beszerezni DVD-n. Szombat este fél kilenckor közönségtalálkozó is lesz.

- - -

Olasz filmfesztivál

Szerdán kezdődött, és egészen jövő szombatig tart a 12. alkalommal megrendezett Olasz Filmfesztivál. Egészen gazdag programot sikerült összehozniuk a szervezőknek, több filmet is az alkotók jelenlétében vetítenek, itt lehet átböngészni a választékot. Szombat este a Bosszúvágyó lelkek című bűndrámát vetítik a Puskinban, amely a görög tragédiák dramaturgiáját követve mesél három, a calabriai maffia hálójába került testvérről. A film bemutatóján Francesco Munzi rendező is ott lesz.

- - -

Erőltetett menet (Forced March) - Radnóti emlékvetítés

Gondolta volna, hogy létezik egy amerikai-magyar koprodukcióban készült 1989-es játékfilm Radnóti életének utolsó hónapjairól? A nálunk forgatott, film a filmben szerkezetű Erőltetett menet-et (Forced March) vasárnap este fél héttől akár meg is nézheti az Urániában. A Kánikulai délután-ért Oscar-díjra jelölt Chris Sarandon egy sikeres tévészínészt alakít, aki élete nagy lehetőségeként éli meg, hogy egy holokauszt-filmben játszhat. Túlontúl is átlényegül azonban Radnótivá, és ez sok feszültséget okoz a forgatáson. A film magyar származású forgatókönyvírója, Karl Bardosh is megtiszteli jelenlétével a vetítést.

- - -

Koreai Filmhét

A dél-koreai filmdömpingre még két napot várnunk kell, a filmhét ugyanis hétfőn kezdődik az Urániában, addig itt lehet elmélyedni a programban. Megkérdeztük Teszár Dávidot, az egyik legnagyobb magyar Korea-szakértőt, hogy mit ajánl a kínálatból. Szerinte kihagyhatatlan a hazájában hatalmas sikert arató Sunny című vígjáték, a Bácsi című akciófilm és a hagyományos koreai jóslásról szóló Az arcfelismerő. A Ködbe veszvé-t ugyan nem látta, de csupa pozitív kritikát olvasott róla.

- - - - - - - - - - - - -

A Sírok között-ről szóló rész Mesterházy Lili szövege alapján készült.