Van valami jó film a moziban?

Scarlett Johansson
Vágólapra másolva!
A hatnapos munkahét tökéletes lezárása lehet egy nagy mozizás. Szerintünk ezekre a filmekre érdemes jegyet váltani. 
Vágólapra másolva!

Doboztrollok (The Boxtrolls)

Aki gyerekkel akar moziba menni, vagy a gyermeki lelkületét akarja előhívni, az ne is olvasson tovább, a Doboztrollok című animációs film az ideális választás számára. A városi emberek szörnyetegnek gondolják a föld alatt élő, gurgulázva beszélő trollokat, pedig nem ártanak ők senkinek, még egy csecsemőt és befogadtak és felneveltek. Erre a srácra hárul a feladat, hogy megbékítse a trollok pusztulásáért tevékenykedő embereket. A Magyar Filmhét is gondolt a gyerekekre a hétvégi program összeállításakor, érdemes átbogarászni.

- - -

Senki szigete

Hiába emlegetik állandóan, hogy ez az új Moszkva tér, ha nem akarunk csalódni, ezt felejtsük el gyorsan. A Senki szigete nem a mai Budapestről, és nem a benne nyüzsgő fiatalokról szól, hanem egy vidám színekkel felskiccelt, kedves, bohókás mese, amelyben a véletlen összehoz egy kosaras srácot, egy vagány taxiscsajt és egy esküvőjéről lelépett lányt. Ez a film azoknak való, akik ki akarnak szakadni a valóságból, de ugyanakkor kíváncsiak arra, hogyan lehet egy mese színhelye Budapest. Jakab Juli elbűvölő jelenség toronyházak ablakait tisztító, 16. századi francia írót idézgető angyalként.

- - -

Holtodiglan (Gone Girl)

Imádja a nyomozós filmeket, találgatni akar, és jól meglepődni az előre nem látott fordulatokon? Ha igen, akkor nem fogja tudni levenni a tekintetét a Holtodiglan-ról, amely egy profin kivitelezett, ördögi és izgalmasan hatásvadász thriller. Ráadásul a rejtély feloldása után sem illan el a film az ember emlékezetéből, ugyanis egy nehezen feledhető, cinikus és kiábrándult képet fest az emberi párkapcsolatokról. Várjuk a beszámolókat azoktól az olvasóktól, akik első randihoz a Holtodiglan-t választották.

- - -

Lavina (Force Majeure)

Ha a saját és mások élete veszélybe kerül, vajon csak magunkat próbáljuk menteni, vagy ebben a kiélezett helyzetben is gondolunk a szeretteinkre? Kényes kérdés, és biztos mindenkit foglalkoztat. A Laviná-ban az apa gyáván hátrahagyja a családját, amikor egy lavina megindul egy síközpont felé. A katasztrófa elhárul, de maradnak helyette kínzó kérdések, hogy mit lehet egy ilyen önző, pipogya férjjel kezdeni. Nem kell elidegenítő drámára számítani, a film életszerűen és sok humorral mutatja be a család nyűglődését.

- - -

Viktória - A zürichi expressz

Akik szeretik tudni, hogy mi a helyzet most Magyarországon, és hogy ez milyen emberi sorsokat eredményez, azok mindenképpen váltsanak jegyet a Viktóriá-ra. Fontos és aktuális témát dolgoz fel ugyanis, a Svájcban prostituáltként dolgozó magyar nők életét mutatja be, hogy miért vállalnak ilyen munkát, és hogy milyen viszonyok között dolgoznak. Svájci film, tehát elfelejthetjük az állandó ordibálást és sírást. Az örvendetesen visszafogott ábrázolásmódhoz kiválóan passzol Farkas Franciska minimalista játéka.

- - -

Sráckor (Boyhood)

Ezt a filmet tényleg mindenkinek ajánljuk, mert mindenki volt egyszer egy kamasz, és mindenki átélte a felnőtté válással járó örömöket és kínokat. Richard Linklater tizenkét éven át forgatta a Sráckor-t ugyanazokkal a szereplőkkel. Megrázó érzés szembesülni a visszafordíthatatlan idővel, részévé válni egy hétköznapi család életének, amely nem a miénk, de akár az is lehetne, annyira hiányoznak az elkoptatott filmszerű megoldások a Sráckor-ból. Most elég, hogy a való élet pereg előttünk, és úgy is megtalál minket a katarzis.

- - -

Utóélet

Szereti a finom, elvont humort? Felcsillan a szeme, ha Wes Anderson nevét hallja? Nem tud betelni a filmen ábrázolt felnövéstörténetekkel? Ha a három kérdésből akár egyre is igennel válaszolt, ki ne hagyja az Utóélet-et. Zomborácz Virág nagyjátékfilmes bemutatkozásában egy szorongó srác tétován közeledik az önállóság felé, de előtte még rendeznie kell a kapcsolatát az apjával, vagyis pontosabban az apja hazajáró szellemével.

- - -

Ida

Aki gyakran jár művészmozikba, már biztos felfigyelt az Idá-ra, de ez a gyönyörűen fényképezett, fekete-fehér road movie nem csak hozzájuk szól. Mindösszesen nyolcvan perces, szóval a legizgágább popcornfilmpárti nézőnek is érdemes megpróbálkoznia vele. Az idei év egyik legjobb európai filmjét fogja látni. A címbéli apáca a fogadalma előtt egy kicsit belekóstol mindabba, ami addig kimaradt az életéből, még egy zenés klubba is ellátogat, ahol füstös jazz szól, és nem igazán tudja levenni a tekintetét az egyik zenészről.

- - -

Az üldözött (A Most Wanted Man)

Látta a briliáns Suszter, szabó, baka, kém-et? Az üldözött is a híres kémíró, John le Carré regényéből készült, ugyanúgy elegáns lett és izgalmas, a felvázolt morális dilemmán és a világ működésén pedig remekül el lehet merengeni utána. Nem kell rosszra gondolni, amikor azt mondjuk, ez felnőtteknek való film. Utoljára ajánljuk most, mivel már alig vetítik, ne maradjanak le Philip Seymour Hoffman utolsó főszerepéről. Az ő megformálásában semmivé foszlanak a kémeket övező legendák, mintha csak egy hivatalnokot látnánk, akit hajt a határidő és a leépítés veszélye.

- - -

Finn Filmhét

Pénteken kezdődött a Finn Filmhét a budapesti Toldi moziban, és egészen keddig tart. Megkérdeztünk egy Magyarországon élő finnt, hogy mit ajánl a legjobban, és a szombat esti Betonéjszaká-t mondta. Egy tizennégy éves srác Helsinki leglepukkantabb negyedében él, bátyjának másnap be kell vonulnia a börtönbe, de előtte még együtt töltenek egy éjszakát. A teljes program megtekinthető itt.

- - -

Magyar Filmhét

Vasárnap ér véget a Magyar Filmhét. A premier előtt vetített VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan-ra ugyan már nem lehet jegyet kapni, de a többi vetítésre nagyrészt igen. Itt lehet átnézni a programot, mi szombatra A berni követ című szuper 56-os túszdrámát, és A legyőzhetetlenek című raftingos kalandfilmet ajánljuk, vasárnap A vizsga vagy az Aglaja a legtutibb választás.