Sárkánnyal a kamaszkor is elviselhetőbb

Így neveld a sárkányodat 2
Vágólapra másolva!
Kicsit talán túl sok akcióval és a drámával zsúfolták tele az Így neveld a sárkányodat második részét, de a poénok továbbra is kedvesek és találóak. Az izgága viking kamasz visszatér, családot egyesít, a gonosz ellen küzd, valamint igazi férfivá érik, eközben pedig eszement légi mutatványokat mutat be. 
Vágólapra másolva!

A 2010-ben bemutatott Így neveld a sárkányodat elsősorban annak köszönhette elképesztő népszerűségét, hogy az alkotók tökéletesen megragadtáka meg nem értett kamaszok világát, és a főszereplő alakján keresztül érzékenyen, de nem szájbarágósan tudták ábrázolni egy korosztály tipikus problémáit. Hablaty ügyetlennek érzi magát, elege van mindenből, miközben apja mindenféle hülye elvárással bombázza, és értetlenül áll a fia különcsége előtt. A dühös kis srác a maga módján lázad, eközben hű barátot szerez, és szép lassan ráébred, hogy hatalmas érték minden olyan tulajdonsága, amit korábban utált magában.

Így neveld a sárkányodat 2 Forrás: InterCom

Amellett, hogy Hablaty élethelyzetével könnyen azonosulhatott minden kiskamasz, a gyerekek hálásan fogadták a humoros megközelítést, a látványos akciókat, és az egyszerre ijesztő, de megszelídíthető és cuki háziállatként is funkcionáló sárkányokat. Ráadásul a meseírók nem hazudták el, hogy hiába gyerek még a főhős, ha harcba száll a jó célért, akkor útközben súlyos veszteségek is érhetik.

Az Így neveld a sárkányodat 2 cselekménye a már húszéves, önmagát profi sárkánylovassá fejlesztett Hablaty életének következő nagy fordulópontjával, a férfivá válással foglalkozik. Most, hogy már kiderült, semmi értelme a sárkányok gyilkolászásának, mert azok inkább kedves háziállatok, semmint tűzokádó fenevadak, a konfliktust az okozza, hogy Hablaty nem akarja átvenni apjától a törzsfőnöki szerepkört. A valódi kérdés, hogy egyáltalán ki ő, mennyiben olyan, mint az apja, és hol találja magában a soha sem ismert anyjától megörökölt tulajdonságokat.

Így neveld a sárkányodat 2 Forrás: InterCom

Súlyos kérdések ezek, amelyekre a főhős - ez valójában életkori sajátosság - életveszélyes repkedések közben próbál választ találni. Kalandozásai során Hablaty egy sárkányvadászok lakta lerombolt erődre bukkan, ahol kiderül, a szupergonosz Drákó Vérdung sárkányhadsereget toboroz, hogy leigázhassa a vikingeket.

Miközben Hablaty és az apja közösen, bár ellenkező hadászati elveket vallva felveszi a harcot a gonosszal, fény derül a kis viking árvaságának történetére, előkerül a mama, és egy csodálatos sárkányparadicsom is. A történetnek ezen a pontján kezdjük kissé túlzsúfoltnak érezni a sztorit, pedig még csak ezután következik a gigászi és valóban látványos csatajelenet, valamint a családi dráma, és Hablaty életének első igazán férfias döntése.

Így neveld a sárkányodat 2 Forrás: InterCom

Az események túlburjánzása azért lesz egy idő után zavaró, mert az első résszel ellentétben nem sikerült eltalálni az érzelmesebb, lassúbb és a felpörgetett, akciódúsabb jelenetek között a megfelelő arányokat. Jó példa erre, ahogy az első filmben időt hagytak a Fogatlan és Hablaty között lassan kialakuló bizalom ábrázolására. Attól még, hogy ezt a folyamatot nem gyorsították fel klipszerűen, nem lett unalmas a film, sőt a kedves poénok még bájossá is tették a sárkányszelídítést.

Az Így neveld a sárkányodat 2 ezzel szemben végig nagyon gyors tempót diktál, sok új szereplőt mozgat, és ezzel mintha kicsit görcsösen próbálná túlszárnyalni az első részt . A tempótlanság ellensúlyozza a most is életszagú humor, akadnak visszatérő, de sokadszor is vicces poénok, és a nem erőszakosan, hanem okosan tálalt tanulságok is újra megszívlelendők. Azt már szinte meg sem kell említeni, hogy az alkotók rendesen kihasználták a 3D nyújtotta lehetőségeket, a látvány lélegzetelállító.

Így neveld a sárkányodat 2 Forrás: InterCom

Ha nem éreznénk sokszor a sietséget, és azt, hogy rendre beszuszakolt, de alaposan ki nem bontott jelenetek között ugrálunk, akár azt is gondolhatnánk, hogy pontosan ennyi viszontagságon keresztül vezet az út, mire az ember végül rájön, hogy mire is tegye fel az életét.