Szigorúan piszkos nyertesek

Vágólapra másolva!
A Szigorúan piszkos ügyek nem szokványos rendőr-thriller, ezt jelzi az eredeti,  buddhista mitológiára utaló cím is. Az életen át tartó szerepjátszás, az identitás megingása, az etikai kérdések éppannyira részei ennek a hongkongi trilógiának, mint a mindvégig izgalmas, szövevényes és fordulatokkal teli történetvezetés és a meggyőző színészi alakítások.
Vágólapra másolva!

A Szigorúan piszkos ügyek (Wu jian Dao) című zsaru-thriller története 1991-ben kezdődik, amikor Csan Ving-Jant kirúgják a kadétiskolából, valójában azonban különleges megbízatást kap Vong főfelügyelőtől: be kell épülnie a hongkongi gengszterbandába. Hon Szem, a triád feje ugyanezt a módszert választotta, és Lau Kin-Ming személyében téglát küldött a rendőrök közé.

Az első rész átugrik 11 évet, és Jant mint a maffiafőnök legbizalmasabb emberét, Minget pedig megbecsült rendőrként látjuk viszont. Hamarosan mindkét oldal rájön, hogy tégla van közöttük, és a beépített embereket bízzák meg, hogy kutassák fel - saját magukat. Macska-egér játék kezdődik, mindketten megpróbálnak rájönni, ki lehet a tükörképük.

A Szigorúan piszkos ügyek vetítésének első napjától kezdve óriási népszerűségnek örvendett Hongkongban. Nem véletlen, hogy hamarosan elkészült a második rész, végül pedig trilógiává bővítették. Sem a második, sem a harmadik epizód nem a hagyományos értelemben vett folytatás.

A Szigorúan piszkos ügyek 2 lényegében előzmény-film, az 1991 és 1997 közötti éveket öleli fel, mindazt, ami Csennel és Lauval az iskola elhagyása és az első film eseményei között történt. A fiatal Csent Shawn Yue, Laut pedig Edison Chen játssza, akárcsak az első film prológusában, de az eredeti főszereplők sem hiányoznak. A cselekmény, ha lehet, még szövevényesebb. A szereplőknek nemcsak titkaik vannak, néha az egész személyiségük jól kitalált álca. A második részből rengeteg fontos és érdekes adalékot tudhatunk meg a szereplők múltjáról és egymáshoz való viszonyáról.

A készítők megoldhatták volna a harmadik részt egyszerű folytatásként, ahogy az egyik szál tényleg Ming életének eseményeit követi nyomon a magánéleti, karrierbeli és pszichikai összeomlás felé vezető úton. Ők azonban nem elégedtek meg ezzel, és bevezettek még egy szálat, ami további adalékokkal szolgál az első rész előzményeihez. 2001-ben játszódik, és így nem csak betölti az űrt a két korábbi film között, hanem lehetőséget nyújt Tony Leung újbóli szerepeltetésére is. A megszokott történetcsavarás mellett Chan és a pszichiáternője kapcsolatát színezi ki a film, kedves és vicces jelenetekkel. A Szigorúan piszkos ügyek 3 a végletekig viszi az identitáskrízis problematikáját. Ming mindennél jobban vágyik rá, hogy jó fiú legyen, de sokszor már maga sem tudja eldönteni, hogy korrupt rendőr vagy dörzsölt maffiózó-e.

A rendezők, Andrew Lau és Alan Mak megidézik a Keresztapa-trilógiát. Nem csak a bonyolult kronológia emlékeztet rá, hanem egyes karakterek is. Ilyen például a második rész Michael Corleone hasonmása, Hau, a meggyilkolt maffiavezér fia, aki megölve az útjába kerülőket, felküzdi magát a hatalomba.

Forrás: Mokép

A Csent alakító Tony Leung ismert a nyugati közönség számára is, játszott Wong Kar-Wai Édes2kettes című szerelmes filmjében, és elnyerte a legjobb színész díját Cannes-ban a Szerelemre hangolvá-ért. Ming szerepében az egyik legnépszerűbb hongkongi színész, Andy Lau látható, aki nem azonos a rendezővel.

A film Martin Scorsese rendezőlegenda érdeklődését is felkeltette, olyannyira, hogy Matt Damon és Leonardo DiCaprio főszereplésével újraforgatja a Szigorúan piszkos ügyek-et The Departed címmel, a cselekményt Bostonba helyezve át.