Emberi kaland Michael Yorkkal

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A film alaptézise az a nyugtalanító felismerés, hogy az ember jelentéktelen porszem a számára idegen, végtelen és ismeretlen univerzumban, nem pedig - mint balgább pillanataiban hinni szeretné - a teremtés értelme és középpontja. A New Line Communications, magyar filmgyártó vállalkozás nemzetközi bemutatásra szánja az angol nyelvű narrációval, de magyar helyszíneken forgatott, kilenc epizódot, melyek közül az elsőt november 29-én 19 órától láthatja a közönség a szolnoki TISZApART moziban.

Készítői szerint a sorozat hasznos szerepet játszhat az iskolai és egyetemi oktatásban is, mivel minden rész egy kérdésfeltevésből kiinduló, feszes szerkezetű nyomozás, amely az emberiség miértjeire keresi a választ. Azt mutatja be, hogy civilizációnk megannyi formájának és mintázatának, eszméjének és hiedelmének segítségével hogyan próbálta az ember felépíteni a maga világát. David Attenborough, Peter Ustinov, Cousteau kapitány filmjeihez hasonlóan itt is egy narrátor vezeti végig a nézőt az elébe táruló ismeretfolyamon. Az emberiség vándorának szerepét ezúttal Michael York vállalta.

Az Emberi kaland ugyan nem mozifilmnek íródott, a TISZApART mozi mégis fontosnak tartja, hogy mint a magyar mozgóképgyártás egy igen érdekes szeletét, bemutassa a közönségnek, és az elmúlt egy év filmtermését felölelő válogatásába illessze. Az Őszi-téli filmsorozat egyébként mindazokat az alkotásokat tartalmazza, amik kimaradtak a tavaszi Szemle-csokorból.

A november végi bemutatkozáson részt vesz az író Hankiss Elemér és a rendező Doszpod Béla. Ugyanezen alkalommal kerül megrendezésre a Filmvilág est is, amelyen a főszerkesztő Létay Vera és Gerencsér Gábor lesz a vendég.

(magyar.film.hu)