A legmagasabb játékfilmes támogatás 35 millió forint

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Magyar Mozgókép Közalapítvány játékfilmes kuratóriuma befejezés előtt álló, már folyamatban lévő, illetve új produkciók beindítását próbálja segíteni az alapítványi pénzügyi támogatás megítélésével.

A kuratórium - amelynek munkájában Árvai Jolán, Granasztói György, Köllő Miklós, Kőrösi Zoltán, Sándor Pál, Schulze Éva és Tolnai Ottó vett részt - 25 befejezés előtt álló produkció közül 11 támogatásáról döntött. Ezeket az alkotásokat összesen 180 millió forinttal segítik. Már folyamatban lévő, más forrásból finanszírozott filmek 36 pályázati anyagából nyolcat támogatnak, összesen 210 millió forintos értékben.

A mozgókép közalapítványhoz 51 új produkció pályázata érkezett, ezek közül 22 összesen 33 millió forint támogatásban részesült.

A közalapítvány mintegy tíz éve reálértékben nagyjából azonos összeget tud játékfilmek támogatására fordítani. Ez összesen három-négy film megfelelő finanszírozására elegendő. Granasztói György kuratóriumi elnök szerint azonban fel sem merült, hogy ebből a keretből valóban csak ennyi produkciónak adjanak pénzt. Számos alkotónak ugyanis a közalapítvány támogatása segít a további szponzorkeresésben.

A mozgóképszakma idén többször kérte a kormányzat segítségét, hogy rendkívüli dotációt adjon a közalapítványnak. A kulturális tárca a támogatás feltételéül a filmfinanszírozás strukturális átalakítását jelölte meg. Erre a mostani kormányzati ciklus alatt valószínűleg már nem kerül sor. Egy-két kiemelt produkció kivételével több mint négy hónapja nem forog játékfilm Magyarországon.

Mint ismeretes, a Hídember és a Bánk bán több százmilliós állami támogatást kapott. Utóbbi filmet - az eddigi gyakorlattól eltérően - száz százalékban a kultusztárca finanszírozza.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány játékfilmes kuratóriuma - Árvai Jolán, Granasztói György, Köllő Miklós, Kőrösi Zoltán, Sándor Pál, Schulze Éva és Tolnai Ottó - negyvenegy játékfilm 423 millió forintos támogatásáról döntött a napokban.

A kuratórium 119 pályamunkát bírált el, a legnagyobb összeg, amelyet egy produkciónak tudott ítélni, 35 millió forint, a legkisebb pedig 1 millió.