Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Meg Ryan

A május 14-én megnyitott cannes-i filmfesztivál kilenctagú zsűrijében két amerikai van, Meg Ryan színésznő és Steven Soderbergh rendező, akik csupán művészeti eseményként tartják számon az összejövetelt, és nem akarják, hogy abba filmes kollégáik belekeverjék a napi politikát.

A fesztivált megelőző hetekben néhány lap azt állította, hogy sok egyesült államokbeli színész és filmkészítő bojkottálni akarja a cannes-i összejövetelt, tiltakozásul Franciaország iraki háborúval kapcsolatos politikája ellen. Meg Ryan szerint azonban Párizs háborúellenes nyilatkozatai nem adhatnak okot ilyen magatartásra, mert a fesztivált a filmünnepének kell tekinteni, mellőzve a napi politikát. "Azért vagyunk itt, hogy az alkotóerőt ünnepeljük. Ez az, amiért én is itt vagyok, ami boldoggá tesz" - mondta az amerikai színésznő a fesztiválnyitó sajtótájékoztatóján.

Steven Soderbergh, aki korábban Szex, hazugság, videó című filmjéért díjat nyert Cannes-ban, nem tartja annyira elutasítónak az amerikai filmeseket, ahogy azt Franciaországban feltételezik róluk. A rendező szerint semmiféle nyomást nem érzékelt hollywoodi kollégái részéről, amikor elvállalta a zsűritagságot. "Senki nem mondta, hogy ne jöjjek el a fesztiválra. Amint felkértek, tudtam, hogy itt leszek" - mondta a rendező.

A cannes-i zsűrinek összesen húsz nagyjátékfilmet kell majd elbírálnia, mielőtt kiosztja a fődíjat, az Aranypálmát. A két amerikai mellett a zsűri tagja Jean Rochefort francia színész, Karin Viard színésznő, Erri De Luca olasz nemzetiségű író, valamint Ajsvaria Raj indiai színésznő is, aki az 1994-ben rendezett Miss World szépségkirálynő-választás győztese. A fesztivál elnöki tisztét a francia rendező, Patric Chereu tölti be.