Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Sean Connery kapja az életműdíjat Karlovy Varyban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Cannes után és Velence előtt Karlovy Vary veszi át a stafétabotot a filmes közéletben. A Kelet- és Nyugat-Európa - gazdasági és kommunikációs értelemben - egyre távolodó filmművészete között következetesen hidat építő seregszemlén nagyobb számban jelennek meg régiónk filmjei, mint Berlinben, Cannes-ban és Velencében, amelyek köztudottan mellőzik a volt "szovjet blokk" országainak alkotásait.

A versenyben szereplő hat kelet-európai film egyike Gulyás Gyula Fény hull az arcodra című műve, de a válogatásban képviseli magát az izlandi, a spanyol, az olasz, a német és a francia filmművészet is, közel- és távol-keleti, valamint észak-amerikai filmekkel egyetemben. A dokumentumfilm szekcióban Almási Tamás Sejtjeink című alkotása versenyez, a mértékadó amerikai szaklap által szervezett - és a fesztivál különlegességévé növekedett -, fiatal európai filmeseket bemutató Variety Critic's Choice-ban pedig a "Simó-osztályban" végzett elsőfilmes, Miklauzic Bence az Ébrenjárókkal képviseli Magyarországot.

A zsűri tagjai között megtalálható a neves chicagói kritikus, Roger Ebert, az egyetlen szerző, aki filmkritikai munkásságáért kapott Pulitzer-díjat; Assumpta Serna spanyol színésznő (Matador) és Fekete Ibolya, aki tavaly e fesztiválon mutatta be a Chicót, amelyért a legjobb rendezés és az ökumenikus zsűri díját kapta. A zsűri elnöke idén Jean-Marc Barr színész, aki tavaly Dogma-trilógiája egyik darabjával rendezőként mutatkozott be Karlovy Varyban.

A fesztivál beharangozott díszvendégei között idén igen sok brit filmalkotó szerepel. A nagy nevek, mint John Boorman, Michael York, Brian Cox és Stephen Fry mellett Karlovy Varyba várják Hugh Grant új filmjének rendezőit, a Weitz testvérpárt, valamint a fiatal angol sztárt, Jonathan Rhys-Meyerst (Velvet Goldmine). A fesztivált záró gálaesten a skót világsztár, Sean Connery fogja átvenni életműdíját: azt az elismerést, melyet a korábbi években Otakar Vavra - Forman, Menzel és Kusturica mestere -, Gregory Peck, Saul Zaentz és Lauren Bacall is megkaptak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről