Vágólapra másolva!
A vb-döntő Abu-dzabi Nagydíjra az idén már tizenegyedszer a 17 pontos hátrányban lévő német versenyző kaparintotta meg a pole pozíciót, csaknem 4 tizedet verve a Q3-ban többször hibázó csapattársára, akitől a 3. helyezett Bottas sem maradt le túlzottan.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés

Nico Rosberg vághat neki kedvezőbb helyzetből a bajnoki cím sorsáról döntő Abu-dzabi Nagydíjnak, miután az idény utolsó időmérőjén is legyőzte a több hibát is elkövető Lewis Hamiltont. A brit azonban a gyengébb teljesítményével is megszerezte a második rajthelyet a Williamsek előtt, ezért továbbra is ő a bajnoki cím legnagyobb esélyese.

Rosberg az idei 11. pole pozícióját szerezte meg Abu-Dzabiban, pedig az időmérő első két szakaszában még Hamilton volt a gyorsabb. Az utolsó etapot viszont a német bírta jobban idegekkel, csapattársa mindkét körében blokkolta a kerekeit. Egy ideig úgy tűnt, Hamiltonra akár a Williamsek is veszélyesek lehetnek, de végül a 386 ezredes hátrányával is bebiztosította a második helyet.

Rosberg az edzés után köszönetet mondott a szerelőinek, akik még a Q1 előtti utolsó percekben is azon dolgoztak, hogy kicseréljék a harmadik szabadedzésen megsérült padlólemezét. „Végül minden jól alakult, az autóm remekül működött az időmérőn" – mondta. „Jó kört futottam, de ez a pole pozíció csak egy nagyon kis lépés. Ez a hétvége a bajnokságról szól, nem a pole-ról. Jó lett volna, ha befér közénk egy Williams, de talán holnap erre is sor kerül."

Hamilton elismerte, hogy nem sikerült jól az időmérője, de nem aggódik túlságosan, hiszen vasárnap egy 2. hellyel is bebiztosítaná a bajnoki címet. Hiába blokkolta többször is a kerekeit, elmondása szerint jónak érezte az autóját. „Élveztem az edzést, az autóm fantasztikusan működött" – mondta a brit, majd hozzátette, vasárnap ugyanolyan hozzáállással közelíti meg a rajtot, mind az eddigi versenyeken.

Rosberg az időmérőkön jobban teljesít, mint Hamilton - a galériához kattintson! Forrás: AFP/Marwan Naamani

A két Williams közül Valtteri Bottas volt a gyorsabb, 1 tizeddel előzte meg Felipe Massát. „Sikerült egy jó kört összeraknom. Ez remek érzés, mert Felipe is nagyon gyors volt, és tudtam, hogy nehéz lesz őt legyőzni" – magyarázta a finn, aki csapattársával együtt megelőzte a hibázó Rosberget a Q2-ben. Bottas nem számít rá, hogy a versenyen beleszólhat a Mercedesek küzdelmébe, hiszen a németek előnye vasárnap még nagyobb szokott lenni, mint szombaton.

A Williamseket a Red Bullok követték, akik közül Daniel Ricciardo volt sokkal gyorsabb, több mint 6 tizedet vert a csapattársára. Sebastian Vettel a mögötte végző Danyiil Kvjatot is alig tudta megelőzni, az időmérőkön villogó orosz csak 15 ezreddel kapott ki a Red Bulltól búcsúzó négyszeres világbajnoktól.

Kvjat mögött Jenson Button végzett a 8. helyen, aki lehet, hogy utolsó Forma-1-es versenyét teljesíti vasárnap. A brit három hellyel előrébb végzett, mint csapattársa, Kevin Magnussen, de így sem volt elégedett. „Kicsit csalódott vagyok, mert az utolsó Q3-as körömben nagyon küszködtem" – mondta. „Az autóm borzasztóan lassúnak tűnt, és folyamatosan blokkoltak a kerekeim."

A Q3-ban még a két Ferrari vehetett részt, és kettejük csatájából ezúttal Kimi Räikkönen került ki győztesen. Fernando Alonso mindegyik Q3-as körében hibázott, és végül jelentős, több mint 6 tizedes hátránnyal végzett a 10. helyen.

A mezőny második felében nem történtek nagy meglepetések, a Caterham mellett ezúttal is a Lotus volt az a csapat, amelynek egyik autójával sem sikerült bejutnia a Q3-ba. Romain Grosjean ráadásul csak az utolsó pozícióból indulhat, miután a hatodik motor beszerelése miatt 20 rajthelyes büntetést kapott.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!