Hamilton és Rosberg vezette a foghíjas mezőnyt

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Orosz Nagydíj
Vágólapra másolva!
Az USA Nagydíj péntek délelőtti szabadedzésén szokás szerint a két Mercedes volt a leggyorsabb, mögéjük Button zárkózott fel a McLarennel. Csak 18 autó hajtott a kezdetben nedves pályára, Ricciardót korán a garázsba kényszerítette egy ERS-hiba.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés

Lewis Hamilton lendületét a jelek szerint nem akaszotta meg a háromhetes szünet, és az USA Nagydíj nyitóedzésén sem volt olyan, aki gyorsabb lett volna nála. A világbajnokság éllovasa az első egy óra letelte után vette át az 1. helyet Jenson Buttontól, majd a legjobb idejéből fokozatosan lecsippentve végül 1:39.941-nél állította meg a stoppert. Ezzel közel három tizedmásodpercet vert üldözőjére, Nico Rosbergre a közepes keménységű gumikon.

A McLaren elégedett lehet az eredmények láttán, ugyanis a sokáig élen álló Button csak a Mercedesktől kapott ki, és nem is vészes lemaradással. Csapattársa, Kevin Magnussen ötödik lett, a McLarenek közé Danyiil Kvjat ékelődött be a Toro Rossóval.

Lewis Hamilton kezdett az élen Austinban Forrás: Daimler

Fernando Alonso a 6. helyre hozta be a Ferrarit, de akár előrébb is végezhetett volna, ha az egyik, még gyorsabbnak ígérkező körében nem hibázik többször - a pálya második felén kétszer elfékezte magát, majd az utolsó kanyarból kijövet látványosan beriszált alatta az autó gázadásnál. A spanyol ekkor a Ferrari egyik új első szárnyát tesztelte épp. Csapattársa, Kimi Räikkönen csak 12. lett, és a legnagyobb feltűnést azzal a furcsa mérőeszközzel keltette, melyet az első percekben szereltek fel a pilótafülkéje elé.

A Red Bull felkészülését műszaki hibák hátráltatták: a 7. helyen záró Sebastian Vettelt az edzés vége előtt nem sokkal visszarendelték a bokszba váltóhiba gyanúja miatt, de a német még mindig jobban járt, mint Daniel Ricciardo, aki az ERS meghibásodása következtében a tréning nagy részét kihagyta.

Az edzésen részt vett a Williamsnél Felipe Nasr, a Toro Rossónál pedig Max Verstappen, akik a 8., illetve 10. helyet szerezték meg a Caterham és a Marussia távolmaradása miatt 18 fősre fogyatkozott mezőnyben. A sort Romain Grosjean zárta, ő az edzés nagy részében a Lotus jövő évre tervezett új, az aszimmetrikus nyúlvány nélküli orrkúpját próbálgatta.

A gyakorlás végén az FIA kipróbált egy új megoldást a versenyzőkkel: azt szimulálták, hogy milyen lenne, ha veszélyes szituáció esetén nem küldenék be a Safety Cart, ehelyett a pilótáknak a kijelzőjükön megjelenő tempóhoz igazodva kellene vezetniük.

Az edzésről élőben készült, részletes összefoglalónkat az eredménytáblázat alatt olvashatják.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

16:48
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Texasban folytatódik a vb-párbaj

Köszöntjük kedves Olvasóinkat! Három forduló van hátra az idei világbajnokságból, és ezen a hétvégén az USA Nagydíjon folytatódik a harc Hamilton és Rosberg között a vb-címért. A texasi Austinba harmadszor látogat el mezőny, amely ezúttal csupán 18 autóból fog állni a Caterham és a Marussia távolmaradása miatt. Előzetesünket itt olvashatják a versenyhez.

16:54
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Változik az időmérő is

A 18 autó miatt ezúttal a Q1-ben és a Q2-ben is 4-4 pilóta esik ki, bár azt már borítékolni lehet, hogy az egyik Vettel lesz a Q1-ben: a hétvégén beszerelik Red Bulljába a hatodik hajtásláncot - amelyben mind a hat főelem vadonatúj lesz -, így a szabályok értelmében a bokszutcából kell rajtolnia, vagyis neki teljesen mindegy, hogy részt vesz-e az időmérőn vagy sem.

16:57
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Button is lépéshátrányba kerül

A brit autójába utoljára a Japán Nagydíj előtt raktak be új sebességváltót, amely azonban zsinórban csak három versenyt tudott teljesíteni a kötelezően előírt hat helyett - a McLaren kicserélte az egységet, így Buttonra öt rajthelyes büntetést vár.

17:00
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Ricciardo érdekes arcszőrzettel tért vissza

Nem sokat borotválkozhatott az utóbbi időben, a szája környékén kívül tisztességes szőrzet borítja az arcát. Most vette fel a bukósisakját, és a többi csapat is készülődik.

17:03
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az edzés

A lámpa zöldre váltása után sorra jönnek ki a versenyzők a pályára, az egyik Ferrari hátsó szárnyát áramlásjelző festékkel kenték be. Az idő nagyszerű, felhő is alig van az égen.

17:06
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Fura műszer Räikkönen előtt

A Ferrari egy érdekes, világos műszert helyezett el a pilótafülke elé, amely szinte teljesen körbeöleli az autó azon részét. Räikkönen egyenletes tempóval gurul, aerodinamikai adatokat gyűjt. A Williamsek és a Toro Rossók érdekes módon intermediate gumikkal jöttek ki az ellenőrző körükre.

17:08
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Köridők a Mercedestől

Hamilton 1:49.164-gyel, Rosberg 1:50.219-cel nyitott, de már vissza is tértek a garázsba. Ezen az edzésen mindenki csak a közepes keverékű gumikat tervezi használni, a lágyak bevetésére délután kerülhet sor.

17:14
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Sutil is feliratkozott a tabellára

Az élen álló Hamiltontól közel 3 másodperces lemaradással kezdett. A két Mercedes, Button és Max Verstappen tartózkodik a pályán most, utóbbi Vergne autóját vezeti délőtt. A Williamsnél Felipe Nasr ült be Bottas helyére.

17:17
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Hamiltont akadályozták

Javított az idején, de az utolsó kanyarokban utolért két lassabb autót, így most a 2. helyen áll Button mögött. A McLaren pilótája 1:43.245-tel áll az élen, Hamilton hátránya 3 tized.

17:20
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

A Lotus is egy szebb orrot tesztel

Az asszimetrikus nyúlványú megoldás keveseknek tetszett, bár nem ezért fognak váltani a következő idényre, hanem a szabályok változása miatt. A csapat az edzésen Grosjeannal tesztel egy esztétikusabb orrkúpot, amely a Mercedeséhez és a Ferrariéhoz hasonlóan nyúlvány nélküli.

17:21
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Button Massa előtt az élen

Button a közepes gumikon 1:41.158-ra szorította le a lécet, e pillanatban Massa és Alonso áll mögötte, majd Hamilton következik. Nasr lecsúszott az aszfaltról a kanyargós stadionrésznél.

17:27
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Magnussen megelőzte csapattársát

0,08 másodpercet vert Buttonra, most ő az első. Alonso szintén javított, de maradt a 3. pozícióban. Hülkenberg az egyetlen a 18 versenyzőből, aki még nem tett meg mért kört.

17:32
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Búcsú az extra szett gumitól

Vége az edzés első félórájának, eddig lehetett használni az extra garnitúra közepes keménységű Pirellit. A következő egy órában, valamint a délutáni edzésen két szett közepes és egy szett lágy gumi jut egy-egy autóra.

17:33
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Button egyedül a pályán

Amíg a többi autón lecserélik a gumikat, Button kihasználja, hogy egymagában gyakorolhat. Eddig amúgy a 6. helyen álló Rosberg volt a legszorgalmasabb, 11 körrel.

17:34
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

A sorrend

Az állás egyébként így fest az első tíz helyen: Magnussen, Button, Alonso, Hamilton, Räikkönen, Rosberg, Nasr, Kvjat, Massa, Ricciardo.

17:41
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Üres a pálya

Button is visszatért a garázsba, és autójában ülve várja, hogy a szerelők elvégezzék a szükséges munkálatokat.

17:44
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Verstappen képzése folytatódik

A holland kijött a pályára, ez a 11. köre. Eddig csak Button ment nála többet.

17:46
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Alonso bohóckodott

Szemmel láthatóan felszabadult a Ferrari ásza, akiről még nem tudni biztosan, hogy hol folytatja a pályafutását (bár lehet, hogy ő már tudja): a csütörtöki interjúkon laza volt, az előbb pedig egy sisakfóliát az arca elé kifeszítve vigyorgott a kamerába.

17:50
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel mégis vezethet az időmérőn

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a BBC-nek azt mondta, hogy Vettel legalább a Q1-ben részt fog venni. Az persze nem biztos, hogy maximális erőbedobással vezet, hiszen az új hajtáslánccal úgyis a bokszutcából kell rajtolnia. Az austini szervezők egyébként a héten kijelentették, nem örülnek neki, hogy a szabályok következtében az egyik versenyző kényszerűségből kihagyhatja az időmérőt.

17:51
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Ricciardo edzésének vége

ERS-hiba sújtotta az autóját, már nem fog vezetni a hátralévő 38 percben. A legtöbb versenyző közben ismét kijött a pályára.

17:52
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Buttont hátra fogják sorolni

A sebességváltót kicserélték az autójában, ezért automatikusan 5 rajthelyes büntetést kap. Itt a teljes sztori.

17:54
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Így néz ki a Lotus kísérleti orra

Csak ezen, vagyis az első szabadedzésen használják Romain Grosjean autóján, hogy felkészüljenek a 2015-ös szabálymódosításra:

17:54
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg megelőzte Hamiltont

Button 1:40.319-cel áll az élen, őt Magnussen és Alonso követi. Utánuk jön Vettel, aki mögé Kvjat, majd Rosberg zárkózott fel. A sort a Lotusok és a Sauberek zárják.

17:58
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg 2.

A német tovább gyorsult, 1:40.675-re, így 356 ezredre megközelítette Buttont. Kvjat is javított, feljött a 3. helyre.

18:01
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton az élre ugrott

1:40.106 az új szintidő a közepes gumikon, amit Rosberg egyelőre nem tud überelni, 127 ezreddel elmarad tőle. A Sauberek közben javítottak, így a két Lotus áll a rangsor végén, egy ezred híján azonos idővel.

18:04
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Sutil megpördült

Az utolsó előtti kanyarban fordult túl szélesen, a megforgás után folytatta útját. Hamilton rátett egy lapáttal, 1:40.044-re javított. Rosberg közben visszatért a bokszba, ahogy Button és Kvjat is.

18:09
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Alonso új orrkúpot kap

A Ferrari kísérletezik az első légterelőkkel. Magnussen majdnem lemásolta Sutil piruettjét, de ügyesen megfogta az autót, amikor annak fara megpróbált kitörni az utolsó előtti kanyarnál.

18:12
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton apránként javítgat

Rövid időn belül harmadjára csippentett le a legjobb idejéből, ami jelenleg 1:39.941, így már közel 3 tizeddel áll Rosberg előtt. Button, Kvjat, Magnussen, Alonso, Vettel, Nasr, Hülkenberg, Verstappen a további sorrend.

18:16
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Alonso riszálja a Ferrarit

Az új első szárnnyal kísérletezve mindent belead, aminek eredménye a köridő javulása helyett ezúttal több hiba: kétszer is elfékezte magát, az utolsó kanyar kijáratánál pedig durván adott gázt, és a Ferrari hátulja látványosan mozgott.

18:18
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Grosjean visszakapja a régi orrkúpot

A Lotus az asszimetrikus nyúlványú orrkúppal küldi vissza a pályára. Grosjean az utolsó, 18. helyen áll, még Ricciardót sem tudta megelőzni, aki ERS-hiba miatt idő előtt befejezte a délelőtti gyakorlást.

18:23
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Tíz perc sincs hátra

Alonso, Maldonado és Nasr (no meg természetesen Ricciardo) kivételével mindegyik versenyző kihasználja az utolsó pályán tölthető perceket. Az edzés végén érdekesség lesz, hogy kipróbálják az autók egy újfajta sebességkorlátozását sárga zászlók hatálya alatt.

18:27
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel kiszállt az autóból

És valamit megszagolt az autója hátuljánál is. A 7. helyen fog zárni a jelek szerint. Grosjean javított valamelyest, de még mindig 18.

18:30
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Rossz irányban a Lotusok

Grosjean az utolsó előtti kanyarban hibázva lecsúszott a bukótérbe, néhány pillanattal később pedig Maldonado is bemutatott egy megpörgést. Grosejantól kérdezték, hogy defektet kapott-e, vagy megsérült a futóműve, de azt felelte, hogy defektje biztosan nincs.

18:32
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Räikkönen a bokszutcában ragadt

Az egyik Lotust megpróbálta bent megelőzni, de nem járt sikerrel, ráadásul már ki sem tudott jönni a bokszutcából, mert véget ért az edzés. Így a szerelőknek kell visszatolni a Ferrarit a helyére.

18:35
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

Szellem-Safety Cart küldtek be

Az edzésnek vége, de az autók még köröznek, mert azt FIA egy kísérletet hajt végre a versenyzőkkel. Azt tesztelik, hogy milyen lenne, ha csak virtuálisan küldenék be a Safety Cart, és ilyenkor a pilótáknak a kijelzőjükön megjelenő tempóhoz igazodva kellene vezetniük.

18:37
október 31, 2014
Vágólapra másolva!

A Mercedesek az élen

Hamilton végzett az élen Rosberg előtt, továbbá Buttont, Kvjatot és Magnussent megelőzve. Köszönjük a figyelmet, hamarosan bővítjük a cikket az eredményekkel és az összefoglalóval. A második edzés magyar idő szerint 20 órakor kezdődik.