Vágólapra másolva!
Az orvosok egy újabb feji traumától tartva azt tanácsolták neki, hogy a tesztbalesetben szenvedett agyrázkódása miatt egyelőre ne üljön autóba.

A McLaren kedden bejelentette, hogy Fernando Alonso nem áll rajthoz az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon. A Ferraritól leigazolt spanyol versenyző a múlt előtti vasárnap szenvedett agyrázkódással járó tesztbalesetet Barcelonában, és az orvosai attól tartanak, hogy egy rövid időn belül bekövetkező második feji trauma maradandó agykárosodást okozna.

A McLaren közleménye szerint a hétfőn este elvégzett vizsgálatok is megerősítették, hogy Alonso teljesen egészséges, és az idegrendszere sem károsodott, de „egyelőre ki kell zárnia minden olyan kockázatot, amelyet vállalva ilyen kevéssel az előző után újabb agyrázkódása lehetne." A csapat hangsúlyozta, hogy ez „normális orvosi eljárásnak" számít az Alonsóéhoz hasonló esetekben.

„Fernando megértette és elfogadta a tanácsot, ezért a két McLaren-Hondát Ausztráliában a csapattársa, Jenson Button, valamint a tartalék- és tesztpilóta, Kevin Magnussen fogja vezetni" – tették hozzá.

Alonso a balesete miatt nem vett részt az előszezon utolsó, múlt csütörtök és vasárnap között megrendezett tesztsorozatán sem, de oviedói otthonából megnyugtatta a rajongóit, hogy jól érzi magát. A Circuit de Catalunya 3-as kanyarjában történt kicsúszását a McLaren egy erős széllökéssel magyarázta, ami az aznapi időjárási viszonyokkal összhangban volt ugyan, mégsem tudta megakadályozni az összeesküvés-elméletek terjedését.

Alonso nem indul az Ausztrál Nagydíjon Forrás: Fernando Alonso

Habár a csapat ezt cáfolta, egyesek továbbra is arra gyanakszanak, hogy Alonso áramütést szenvedett, vagy valamilyen más okból elveszítette az eszméletét már a balesete előtt. A McLaren ugyanis átlósan csapódott a falnak, és nem kiugróan nagy erővel: az autóra állítólag 30 G-s, Alonso sisakjára viszont csak durván feleakkora erő hatott.

A február 22-i baleset és az Ausztrál Nagydíj március 13-i nyitónapja között tizenkilenc nap telik el. Egykori csapattársa, Heikki Kovalainen a Twitteren kívánt jobbulást a spanyol sztárnak, hozzátéve, hogy „én 2008-ban már két héttel az agyrázkódásom után versenyeztem, úgyhogy ő is hamarosan visszatér!"

Maga Alonso – aki az edzésprogramját már folytathatta – a Twitteren azt írta, „nehéz lesz kihagynom Ausztráliát, de megértettem a tanácsokat. 21 napon belül egy második becsapódás? Nem!" Sok szerencsét kívánt a versenyre a tavalyi szezon után éppen az ő érkezése miatt menesztett Magnussennek is, aki csak egyetlen napon, múlt szombaton vezette az új McLaren-Hondát.

A Mercedesről Honda-motorra váltó alakulat téli felkészülése rendkívül zűrösen alakult, hiszen a folyamatos műszaki problémákkal küzdve csupán 1750 km-t tudtak megtenni a tizenkét tesztnap alatt – nem egész harmadannyit, mint a címvédő Mercedes. A szakértők többsége nem számít rá, hogy Melbourne-ben bármelyik autójuk eljuthat a célig.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!