Vágólapra másolva!
Az Abu-dzabi Nagydíj utolsó köreire azonban lelassult az abroncsai miatt. A Williams versenyzői remélik, hogy a konstruktőri bajnokság 3. helye után jövőre már a győzelmekért küzdhetnek.

Remek versenyt futott a Williams Abu-Dzabiban, és idén először mindkét versenyzőjük felállhatott a dobogóra. Ilyen jó eredményt legutóbb 2005-ben sikerült elérniük, a 2. és 3. helyekkel ráadásul bebiztosították a konstruktőri bajnokság harmadik helyét is a Ferrari előtt.

A Williams napját csak az tehette volna szebbé, ha Felipe Massa megnyerte volna a futamot, és egy ideig úgy tűnt, erre akár reális esélye is lehet. Nico Rosberg műszaki hibái után az élen álló Lewis Hamilton kímélni kezdte az autóját, ezért Massa egyre közelebb került hozzá, az utolsó etapra pedig agresszív taktikát választottak: a brazil autójára felszerelték a gyorsabb szuperlágy gumikat, hogy támadhassa Hamiltont. Noha folyamatosan közeledett hozzá, végül nem tudta utolérni, és 2,5 másodperces hátránnyal ért célba a 2. helyen.

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen gyors leszek. Mindent megpróbáltunk, de Lewis előnye túl nagy volt" – nyilatkozta a verseny végén Massa, aki komolyan hitt a győzelemben. „10 körrel a futam vége előtt azt mondtam magamnak, hogy 'ha ilyenek maradnak az abroncsaim, meg fogom nyerni a versenyt.' A gumik azonban kicsit kopni kezdtek – az utolsó négy körben már nem tudtam olyan ütemben közeledni hozzá, mint korábban."

Massa állítása szerint „nagyon akarta" ezt a győzelmet, de a Williams teljesítménye így is reményt ad neki a következő szezonra. „Remélem, ez csak a kezdete annak, amit jövőre mutatni fogunk" – jelentette ki a brazil, aki végül jól járt azzal, hogy a tavalyi idény végén elküldte őt a Ferrari.

Massa bízott a győzelemben, de a 2. helynek is örült Forrás: AFP

„Néha csak később derül ki, mennyire jót tesz nekünk a változás" – mondta. „Nagyon boldog vagyok, hogy ennek a nagyszerű csapatnak a része lehetek. Nehezen indult az idény, de ma a győzelemért tudtunk küzdeni. Nagyon büszke vagyok az egész csapatra, és rendkívül motiváltan várom a következő idényt."

Jövőre jöhet a győzelem

A futamot Valtteri Bottas kezdhette meg jobb helyről, de elrontotta a rajtját, és a harmadikról egészen a nyolcadik helyre esett vissza. A Williams tempójának és a jó taktikának köszönhetően azonban így is előre tudta küzdeni magát, és idén hatodszor állhatott fel a dobogóra. A világbajnokságban ráadásul Sebastian Vettelt és Fernando Alonsót is megelőzte, és a 4. helyen zárt.

„Fantasztikus évünk volt, folyamatosan javultunk, és egyre erősebbek vagyunk" – mondta. „Ez az utolsó verseny is megmutatta, hogy még messzire juthatunk. Hihetetlen, hogy mennyit javultunk tavaly óta."

Bottas elmondta, nem sokáig bosszankodott az elrontott indulás után. „Tudtam, hogy van 55 köröm arra, hogy ledolgozzam a hátrányomat, ráadásul motivált, hogy megszerezhetjük a konstruktőri bajnokság 3. helyét a csapatnak" – mondta. „Jövőre szeretnénk még előrébb lépni, és a győzelmekért is harcba szállni. Ha folytatjuk a fejlődést, akkor miért ne sikerülhetne?"

A Williams helyettes csapatfőnöke, Claire Williams elmondta, a korábbi bajnoki címek ellenére még soha nem volt ilyen büszke az istállóra. „Ha megnézzük, hol végeztünk tavaly, egészen hihetetlen a mostani eredményünk" – utalt a Williams rendkívül gyenge, mindössze 5 pontot hozó 2013-as idényére. „Remélem, sikerül építenünk az idei évre. Folyamatosan javult a teljesítményünk, és csökkentettük a lemaradásunkat a Mercedeshez képest."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!