Vágólapra másolva!
Az FIA szerint az RB10 első vezetőszárnyának egyes elemeit szándékosan úgy tervezték meg, hogy aerodinamikai terhelés hatására menet közben elhajoljon. Ricciardo és Vettel részt vehet az idényzáró Abu-dzabi Nagydíjon, de a rajtrács végéről kell nekivágniuk.

Kizárták a Red Bullokat az Abu-dzabi Nagydíj időmérő edzéséről, miután a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) sportfelügyelői szabálytalannak minősítették az első szárnyukat. Az időmérő után az FIA technikai küldötte, Jo Bauer jelezte nekik, hogy az RB10 légterelője a megengedettnél nagyobb mértékben hajlik el.

A sportfelügyelők az időmérő után azonnal elindították a vizsgálatot, és megállapították, hogy a Red Bull első szárnya valóban szabálytalan. Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo időmérőn elért eredményét ezért törölték, de engedélyezték számukra, hogy a rajtrács végéről nekivágjanak a versenynek. Az FIA szerint a Red Bull első szárnyát szándékosan úgy tervezték meg, hogy menet közben, aerodinamikai terhelés hatására elhajoljanak, ami ellentmond a rugalmas aero-elemekre vonatkozó tilalomnak.

A Red Bullt az évek során már számtalanszor megvádolták hajlékony szárnyak használatával. A csapat a döntés után közölte, elfogadják az FIA ítéletét, ugyanakkor utaltak rá, hogy nem tartják teljesen igazságosnak az eljárást. „Egyedül a mi autónkon végezték el az első szárnyak hajlékonyságát mérő tesztet, miközben egyértelmű, hogy más csapatok is hasonlóan értelmezik a szabályokat" – írták egy rövid közleményben.

A Red Bull versenyzői egyébként az 5. és a 6. helyeket szerezték meg az időmérőn. Ricciardo edzése sokkal jobban sikerült, több mint 6 tizeddel végzett Vettel előtt, és elégedett is volt a teljesítményével. „Nagyon boldog vagyok – a harmadik edzés után még sok munka várt ránk, de tudtuk, hogy amikor lemegy a nap, és csökkennek a hőmérsékletek, akkor nagyobb esélyünk lehet egy jó eredményre" – mondta. „Estére sikerült is jobban beállítanunk az autónkat, az egész hétvégén most voltam vele a legelégedettebb."

A Red Bullok csak a mezőny végéről indulhatnak Abu-Dzabiban Forrás: Red Bull

Ricciardo szerint nem lehet rossznak nevezni egy olyan edzést, ahol „elég közel voltunk a Williamshez, sőt az egyik Mercedestől sem sokkal maradtunk el." Vettel kevésbé volt elégedett, ő jobb eredménnyel szerette volna zárni az utolsó időmérőjét a Red Bullnál.

„Nem igazán örülök ennek" – mondta. „A szabadedzés még jól alakult, de az időmérőn egyből rájöttem, hogy a szuperlágy gumik nem tapadnak olyan jól, mint pénteken és ma délelőtt. Az edzések között megpróbáltunk változtatni az autónkon, de ez nem vált be."

„Azt hittük, hogy ha lemegy a nap, és lehűl a pálya, jobbak lehetünk, de nem így történt. Úgy tűnt, mindenki más egy másodpercet gyorsult, csak mi nem" – bánkódott. „Megnéztem az adatokat, és az egyenesekben megint sok időt veszítettünk. Az autó hátuljával is küszködtem, jobban, mint a szabadedzéseken."

A büntetések után várhatóan ez lesz az Abu-dzabi Nagydíj rajtrácsa.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!