Vágólapra másolva!
A Red Bull úgy érzi, tartozik annyival a nézőknek, hogy legalább az időmérő első felvonásában pályára küldik a németet, akinek mindenképp a bokszutcából kell rajtolnia a futamon.

Sebastian Vettelt rengeteg műszaki hiba sújtotta az idény folyamán, ezért már régóta sejteni lehetett, hogy nem tudja teljesíteni a világbajnokságot az engedélyezett erőforrás-keretből gazdálkodva. Az Orosz Nagydíj után a Red Bull közölte, hogy Austinban egy vadonatúj részelemekből álló hajtásláncot szerelnek be az autójába, összességében a hatodikat, ami automatikusan azt jelenti, hogy a német csak a bokszutcából rajtolhat el.

Ennek ismeretében a csapat azt is bejelentette, hogy Vettel nem fog részt venni az időmérőn, hiszen ott csak haszontalanul pakolná a kilométereket az erőforrásba. A döntést többen rossz szemmel nézték, köztük a verseny szervezői is - különösen annak fényében, hogy Austinba csak kilenc istálló utazott el -, így a Red Bull elállt eredeti szándékától.

Christian Horner a Sky-nak pénteken elmondta, hogy Vettel vezetni fog a Q1-ben. "Az emberek azért jöttek ide, hogy lássák a versenyzőket, és nagy butaság lenne, ha (Vettel) a bokszutcai irányítóközpontban üldögélne" - nyilatkozta, hozzátéve, hogy ezáltal a kvalifikáció kérdése külön engedélyek nélkül is megoldható lesz.

Sebastian Vettel kifogyott az erőforrás-keretből Forrás: Red Bull

Vettel persze így sem fog sok időt a pályán tölteni szombat délután, és pénteken kifejezetten a futamra készült. "Különleges edzésnap volt, mivel teljes egészében vasárnapra készültünk" - mondta. "Nem kellemes a tudat, hogy holnap nem vehetek részt az időmérőn teljes erőbedobással, de ezzel már a hétvége eleje óta tisztában vagyunk. Éppen ezért kizárólag a futamra koncentrálunk. Reméljük, hogy sikerül jól felzárkóznom a bokszutcából indulva."

Vettel kihagyta a szokásos sprintet a lágyabb gumikon, és utolsó lett a tabellán. Délelőtt további problémát okozott neki egy váltóhiba is. Daniel Ricciardo a másik Red Bullban a 4. helyen zárta a napot.

"Az autónk kellően széles tartományban működik jól, és holnap remélhetőleg még gyorsabbak leszünk. Délelőtt nem tudtunk sokat gyakorolni (az ERS-e romlott el - a szerk.), de a második edzésen a legjobb öt között végeztünk, és a hosszú etapunk is egész erősnek tűnt, szóval úgy vélem, hogy hasznos délutánunk volt" - nyilatkozta az ausztrál.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!