Vágólapra másolva!
Két verseny után kicserélték a sebességváltóját, ezért automatikusan büntetés vár rá. Vettel pedig a bokszból fog indulni Austinban.

Jenson Buttont az időmérőn kiharcol helyezéséhez képest öt hellyel hátrébb fogják sorolni a vasárnapi USA Nagydíj rajtrácsán, miután a McLaren a három héttel ezelőtti szocsi verseny óta, azaz a hat helyett mindössze két futamot követően kicserélte a sebességváltót az autójában.

Ez azt jelenti, hogy Buttonnak az 5. vagy jobb pozícióban kell zárnia az időmérőt, hogy az első tíz közül startolhasson, amiről elismerte, hogy „szívás." Az automatikus büntetést előíró szabályt „ostobának" nevezte, de bízik benne, hogy – mivel a Pirelli az idén a közepes és a lágy gumikat hozta el Austinba – a versenyen lesz esélye eredményesen taktikázni.

„Remélem, hogy meleg lesz, ami megkavarhatja kissé a paklit" – mondta. „Most már jól tudjuk kontrollálni a gumik hőmérsékletét, és ha öt hellyel hátrébbról kell indulnom, arra lesz szükségem, hogy a bokszkiállások szempontjából vegyesen alakuljon a verseny. Akkor is csak a 10. rajthelyre kerülök, ha 5. leszek az időmérőn, különben meg használt gumikon kell majd startolnom olyanok mögül, akik újakon rajtolnak."

Buttont 5 hellyel hátra fogják sorolni az austini rajtrácson Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Nem Button az egyetlen, aki hátrébbról fog nekivágni az USA Nagydíjnak. A címvédő Sebastian Vettel minden bizonnyal a bokszból indul majd, mert a Red Bull a belsőégésű motorból úgyis már a hatodikat szerelné be az autójába, amiért tíz helyes hátrasorolás járna, de inkább megragadják az alkalmat, és mind a hat részegységből felhasználnak egy hatodikat. A szabályok így viszont bokszutcai rajtra kárhoztatják.

„Ha a bokszból kell rajtolnunk, nem fordítunk annyi figyelmet az időmérőre, mert nekünk teljesen mindegy, hogy mi történik ott" – mutatott rá Vettel, aki szombat délután várhatóan ki sem fog menni a pályára. „Ezért a szabadedzéseken jórészt a versenyre készülünk majd."

Mivel a Marussia és a Caterham távolléte miatt az USA Nagydíjra csak 18 autót neveztek, a sportfelügyelők erre a hétvégére úgy módosították a szabályzatot, hogy a szokásos 16 helyett csak 14-en jussanak tovább a Q1-ből a Q2-be.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!