Vágólapra másolva!
Német lapértesülések szerint van egy olyan záradék a szerződésében, hogy ha szeptember 1-jén több mint 25 pont a hátránya a világbajnokság éllovasához képest, elhagyhatja a csapatot. A McLaren évi 32 millió dollárért csábítja.

Bár Fernando Alonsót hivatalosan 2016 végéig köti szerződés a Ferrarihoz, mivel 2010 óta nem sikerült megnyernie velük a világbajnokságot, és a teljesítményük nem mutat tartósan javuló tendenciát, évek óta rendszeresen felbukkannak híresztelések a távozásáról. A McLaren nem is rejti véka alá, hogy vadászik rá, és az Auto Motor und Sport szerint van esélyük megszerezni. A szerződésében szereplő záradékok egyike ugyanis kiköti, hogy amennyiben szeptember 1-jén – vagyis éppen ma – több mint 25 pont a hátránya a világbajnokság éllovasához képest, szabadon távozhat.

Márpedig jelenleg 99 ponttal van lemaradva Nico Rosbergtől. A korábbi években is volt rá példa, hogy a hátránya ilyenkor felülmúlta a 25 pontot (tavaly 46 volt), mégsem távozott, de a labda az ő térfelén van: ha elfogyott a türelme, csapatot válthat.

Alonso állítólag szabadon távozhat a Ferraritól Forrás: Ferrari

A McLaren tűnik számára a legjobb alternatívának, hiszen ők a Forma-1-be motorszállítóként visszatérő Honda révén jövőre újra gyári istállóvá lépnek elő, és ebből az alkalomból sztárversenyzőt keresnek. A jelöltjeik között Lewis Hamilton és Sebastian Vettel mellett Alonso is szerepel. Ő egyszer, 2007-ben, már versenyzett a McLarennél, s bár akkor alig egy szezon után dobbantott tőlük, mert végzetesen megromlott a viszonya Ron Dennisszel, ebben fontos szerepet játszott a csapattól azóta már távozó, újonc Hamilton jelenléte is. A Telegraph szerint időközben rendezték a viszonyukat annyira, hogy maga Dennis is beszélt Alonsóval, 32 millió dolláros éves fizetést ajánlva neki. Ez kb. 2 millió euróval több annál a 22 millió eurónál, amit állítólag most keres a Ferrarinál.

Korábbi hírek szerint Alonso bekeményített, és nem kevesebb, mint 50 millió dollárt követelt a Scuderiától ahhoz, hogy szerződést hosszabbítson velük. Ez a jelenlegi gazdasági környezetben gyakorlatilag teljesíthetetlen, ami a spanyol versenyző távozási szándékát támasztja alá. A Ferrarit irányító Marco Mattiacci az elmúlt időszakban ugyan többször célzott rá, hogy jövőre mindkét pilótájukat megtartják – az Autosprintnek például azt mondta, „Monzában nem teszünk bejelentést róluk, mert nincs mit bejelenteni –, a szeptember 1-re vonatkozó záradék azonban Alonsót juttatja döntési pozícióba.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!