Vágólapra másolva!
Érezhetően mindent megtesznek, hogy visszahódítsák a spanyolt, mire a Honda motorszállítóként megérkezik hozzájuk. Korábbi menedzsere szerint Alonso „az egyetlen jó dolog” a Ferrarinál, ahol az új csapatfőnök szerint is „360 fokos” változásra van szükség.

A McLarenről régóta sejthető, hogy szeretnék visszahódítani Fernando Alonsót, aki 2007-ben már versenyzett náluk. Az a partnerség balul sült el számukra, mert az újonc Lewis Hamilton teljesítménye feszültséget szült a csapaton belül, és Alonso viszonya az istálló élén álló Ron Dennisszel is annyira megromlott, hogy egyetlen év után, még a szerződése lejárta előtt távozott tőlük.

Dennis közben leköszönt, aztán a múlt télen visszaszerezte a pozícióját, és úgy hírlik, olyan sztárversenyzőre vadászik, aki méltó lenne rá, hogy a McLaren elsőhegedűse legyen, amikor a Honda jövőre újra csatlakozik hozzájuk motorszállítóként. Itt kerül a képbe Alonso, aki a Ferrarival már 2010 óta próbálkozik hiába a vb-cím megnyerésével.

Alonso a Hungaroringen idei legjobb eredményét érte el, amikor 2. lett Forrás: Farkas Péter (Origo)

Beszédes, hogy a Twitteren a McLaren is megemlékezett egykori versenyzőjének július 29-i születésnapjáról. „Boldog születésnapot @alo_oficial-nak, aki ezen a képen apait-anyait beleadva vezeti McLarenjét 2007-ben, Magny Cours-ban!" – írták a mellékelt fotóhoz. Bár rendszeresen posztolnak a korábbi pilótáikról – ma például Kimi Räikkönen kilenc évvel ezelőtti hungaroringi győzelmét is felidézték –, Alonso említésének a viszonyuk alakulását ismerve lehet jelentősége.

Marad-e a Ferrarinál?

Habár évről évre felmerülnek pletykák Alonso lehetséges távozásáról, a legújabbaknak a korábbiaknál több alapjuk lehet. A spanyol versenyző ugyanis nemrég feltűnő közönnyel nyilatkozott a prezentáció kapcsán, amit a Ferrari menedzsmentje tartott neki és Kimi Räikkönennek a csapat jövőbeli terveiről, hogy meggyőzze őket: érdemes maradniuk. Alonso jelenlegi szerződése hivatalosan 2016-ig szól, de szinte biztosan van benne olyan teljesítményfüggő záradék, amely meghatározott feltételek mellett előbb lehetővé teszi számára a távozást.

Abban mindenki egyetért, hogy a világbajnoki győzelmek nem miatta maradnak el. „Fernando a legjobb dolog a Ferrarinál – még azt is meg merem kockáztatni, hogy majdnem az egyetlen jó dolog" – jelentette ki korábbi menedzsere, Adrian Campos. „Ő az elmúlt időszak legteljesebb értékű, csaknem Sennához mérhető versenyzője."

360 fokos fordulatra van szükség

A Ferrari áprilisban kinevezett új főnöke, Marco Mattiacci is elismerte, hogy a csapatnak „360 fokos fordulatra" (sic) van szüksége a fejlődéshez. „Nemcsak a hajtásláncról, az aerodinamikáról vagy a kasztniról van szó, hanem az egész csapatról. Rengeteget kell dolgoznunk" – mondta. „Szerintem nem szabad döntéseket hoznunk kizárólag a hétvégi történések alapján."

Mattiacci azt állítja, a Ferrari beazonosította a gyenge pontjait Forrás: Farkas Péter (Origo)

A napokban felröppent híresztelést, hogy menesztették a kasztniért felelős igazgatót, Pat Fry-t, a Ferrarinál cáfolták. Alonso a múlt vasárnapi Magyar Nagydíjon a csapat idei legjobb eredményét érte el, amikor a 2. helyen ért célba, de Mattiacci figyelmeztetett rá, hogy ez nem jelent érdemi előrelépést.

„Már beazonosítottuk az erős és gyenge pontjainkat" – mondta. „Egyetlen hétvége azonban – akár a legjobb, akár a legrosszabb – nem változtat azon az úton, amelyet követnünk kell. A csapatszellemben, amit építünk, az embereink szakértelmében és a terveinkben teljesen megbízom."

A Ferrari a Hungaroringen visszavette a konstruktőri 3. helyet a Williamstől.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő fekete dobozt a jobb oldali hasábban!