Tíz ok, amiért érdemes kimenni a Magyar Nagydíjra

Forma-1, Magyar Nagydíj
Hungaroring, Budapest, Hungary 28th July 2013 Kimi Raikkonen, Lotus F1, on the podium Photo: Charles Coates/Lotus F1 Team ref: Digital Image _X5J0749
Vágólapra másolva!
Miért strandolna, ha azt máskor is lehet, és most személyesen járhat utána, hogy igazuk van-e azoknak, akik a turbómotorok hagján fanyalognak? Könnyed programajánlónk a hétvégére.

Egy héttel ezelőtt értetlenül néztük, hogy a tavaly világbajnokot avató, és az idén is erős világbajnoki esélyekkel megáldott német rajongók vonakodva tisztelték meg a hazai nagydíjukat a jelenlétükkel, legalább is az edzések alatt erről árulkodtak a foghíjas lelátók. Pedig az előző két helyszínen, a Red Bull Ringen és Silverstone-ban tömve voltak a tribünök. Hogy ez a hétvégi Magyar Nagydíjon még véletlenül se forduljon elő, összegyűjtöttünk tíz nagyon nyomós érvet a mellett, hogy miért látogassanak ki a Hungaroringre.

1. Mert a versenyzők is szeretik

Mindenekelőtt érdemes tudni, hogy a Forma-1-es társaság döntő többsége a versenyzőktől a szerelőkön át a sajtósokig imádja a Magyar Nagydíjat. Hallhatunk persze mindig pár unalomig ismételt megjegyzést arról, hogy a mogyoródi pályán milyen nehéz előzni, de ezeket a rutinból elejtett kifogásokat jól semlegesíti az, hogy ide mindenki feldobva jön, rajonganak a városért, és a Magyar Nagydíj tekintélyes történelme miatt sokan őriznek fontos emlékeket a pályáról.

Jellegzetes hungaroringi kép a sikán felől. Forrás: Williams

2. Mert valójában nem is olyan drága

Túl azon a kivételes helyzeten, hogy nekünk van Forma-1-es futamunk (az osztrákok például hosszú éveken át irigyeltek minket ezért egészen addig, amíg Dietrich Mateschitz akcióba nem lépett), külön bónusz, hogy ilyen olcsón sehol a világon nem lehet élőben nézni Forma-1-es autókat rendeltetésszerű használat közben. Szokás azt hajtogatni, hogy a jegyek túl drágák, de a magyar állampolgároknak elérhető kedvezménnyel már egy felnőtt is 10 ezer forintért válthat a teljes hétvégére szóló bérletet a pálya mellé. Természetesen tudjuk, hogy egy család számára így sem könnyű kigazdálkodni a jegyeket, de ennyiért egy nívósabb koncertre sem lehet bejutni, és az csak pár óráig tart. Ha az összes többi versenyt a képernyőn keresztül követik, ezt az egyet igazán érdemes a helyszínen nézni. Az az igazi full HD!

3. Mert a Hungaroring jól belátható

Lehet, hogy a versenyzők kicsit sokallják a kanyarokat és keveslik az előzési lehetőségeket, a kiszolgáló létesítmények pedig nem a legkomfortosabbak, de a nézők a látvány szempontjából mindenképpen elkényeztetve érezhetik magukat, hiszen a Hungaroringen a pálya több szakaszára is rá lehet látni egy helyről, így egy adott pontról az autók képességeit többféle formában, helyzetben meg lehet csodálni. Nem érdemes az egész hétvégén egyhelyben ülni: az edzések alatt a pályát körbesétálni fárasztónak tűnhet, különösen hőségben, de sokkal izgalmasabb.

4. Mert nehezebb lett vezetni az F1-es autókat

A vezetéstechnika iránt érdeklődőknek nem lehet megvetendő szempont az sem, hogy az idei autókat eleve nehezebb vezetni a korábbiaknál, a FRIC betiltása pedig valamelyest tovább nehezítette a pilótákra váró kihívást, ami a még hepehupás Hungaroringen érdekesebb lehet, mint Hockenheimben volt. Élőben még jobban meg lehet figyelni, milyen sokat kell korrigálnia a versenyzőknek.

5. Mert végre hallani lehet a helyszíni kommentárt

Jó ideig úgy tűnt, az idei szezonban az izgalmas témák kimerülnek abban, hogy mégis hová tűnt a Forma-1-es autók hangja. Ha eddig csak tévén keresztül hallotta, most személyesen is eldöntheti, hogy a turbók tényleg olyan vacakul muzsikálnak-e. És ha netán igen, egy előnye ennek is biztosan van: végre hallani lehet majd a helyszíni kihangosítókon sugárzott kommentárt.

Itt nem nehéz hasonló érdeklődésű emberekkel találkozni Forrás: Lotus

6. Mert a versenyen jókora zuhé lehet

Meleg lesz, ami próbára teheti a gumikat, de közben esőt is ígérnek, és a kettő közül már az egyik is elég egy izgalmas versenyhez. Kár lenne kihagyni, hiszen ha vizes a pálya, a Hungaroringen sem lehetetlen előzni. Márpedig a meteorológiai előrejelzések pillanatnyilag pont a rajt idejére ígérnek egy kiadós záport. Az esőkabát ajánlott!

7. Mert itt barátokra lelhet

Ha mindig is azt érezte, hogy egyedül van a szenvedélyével, nem értik meg a barátai, és a családtagjai is furcsán néznek önre, amikor ökölbe szorított kézzel nézi a futamot a vasárnapi ebéd romjai felett, akkor hol máshol találhatna megértő társaságra, mint a Hungaroring lelátóin? Ráadásul nemzetközi viszonylatban is eszmét cserélhet a szenvedélyéről, hiszen menetrendszerűen érkeznek a finn és német szurkolók, és végre alaposan kitárgyalhatja velük, hogy mi történt az idén Sebastian Vettellel és Kimi Räikkönennel.

8. Mert egy kis szerencsével bizarr relikviákat gyűjthet

A rajongást gyűjtögetésben is kiélő szurkolók is megtalálhatják a számításaikat, hiszen ők fura relikviákra vadászhatnak. Egyik kollégánk például elismerte, hogy egyszer egy csomó gumitörmeléket hazavitt a célegyenesre ráfordító kanyarból. Aki viszont nem tárgyiasítani szeretné magának a Magyar Nagydíj hangulatát, hanem csak megélné a pillanatot, az ki ne hagyja a futam végén az ünneplést a célegyenesben! Elvégre nincs jobb, mint együtt örülni másokkal.

9. Mert ha kicsi a tét, a kedvem sötét. De nem az

Tényleg nem mindegy, ki nyer a Hungaroringen! A Magyar Nagydíj sok szempontból fokmérője lehet a szezon második felének, hiszen sokat számít, hogy ki milyen hangulatban vág neki a nyári szünetnek, és miből töltekezhet a nagyon sűrű hajrára. Vagyis, aki itt győz, az biztosan jobb hangulatban lazít majd, és magabiztosabban kezdheti az őszi pontgyűjtést. Nem mellesleg eldőlhet, hogy Lewis Hamiltonból lesz-e a Magyar Nagydíjak történetének legsikeresebb versenyzője, eddig ugyanis négy futamgyőzelemmel holtversenyben áll Michael Schumacherrel.

10. Mert a böjt előtt nem árt feltankolni

Végül, de nem utolsó sorban: mégis, mi egyebet csinálna egy fülledt nyári hétvégén? És most szólunk: a Magyar Nagydíj után egyhónapos Forma-1-es böjt jön, tankoljon hát fel az izgalmakból!

A Magyar Nagydíjhoz írt futamelőzetesünk itt olvasható.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!