Vágólapra másolva!
Csütörtökön kezdődik Bernie Ecclestone pere a Gribkowsky-féle vesztegetési ügyben, egy szakértő szerint a Forma-1 nagyura komolyan aggódhat.

A müncheni bíróságon csütörtökön megkezdődik Bernie Ecclestone tárgyalása a vesztegetési ügyben, amely negatív végkifejlet esetén a Forma-1 jövőjére is hatással lehet: amennyiben a 83 éves üzletembert elítélik, valószínűleg elveszíti a pozícióját a sportág élén, és akár börtönbe is kerülhet.

Ecclestone-t azzal vádolják, hogy a Forma-1 legutóbbi, 2006-os tulajdonosváltásakor kenőpénzt fizetett a Bayerische Landesbank kockázatelemzőjének, Gerhard Gribkowskynak, aki cserébe a valóságosnál kisebbre becsülte a német bank F1-es részesedésének értékét. Állítólag ez tette lehetővé, hogy az F1-et végül a CVC Capital Partners nevű cégcsoport vásárolja fel, amely garantálta Ecclestone-nak, hogy a sport első számú vezére maradjon. Gribkowskyt a pénz elfogadásáért már korábban börtönbüntetésre ítélték, Ecclestone azonban továbbra is ártatlannak vallja magát - szerinte a német bankár megzsarolta őt.

Ecclestone-t vesztegetéssel vádolják Forrás: AFP

Ecclestone a héten nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, a brit kilátásairól azonban több szakértő is elmondta a véleményét. A korrupció ellen küzdő Transparency International egyik vezető ügyvédje, a sportügyekkel foglalkozó Sylvia Schenk szerint Ecclestone esélyei „nem túlságosan jók”.

„Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy Ecclestone már bevallotta, valóban kifizette a 44 millió dollárt Gribkowskynak. Ennek okai pedig nem tűnnek túl tisztának” – magyarázta az ügyvéd. „Ez nem vall becsületességre, ugyanakkor az igazságszolgáltatási rendszernek még bizonyítania kell Ecclestone személyes felelősségét.”

A brit Guardian F1-es szakírója, Christian Sylt az Ecclestone elleni vádiratból is idézett. Eszerint Ecclestone „személyes nyereség” céljából próbálta eltávolítani a Bayern LB-t az F1 éléről, mégpedig „a lehető leggyorsabb módon.” Bár továbbra is biztos az ártatlanságában, Ecclestone korábban maga is elismerte, hogy az ügy elmozdíthatja őt az F1 éléről.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!