Hat veseátültetést hajt végre egymás után egy amerikai kórház

Vágólapra másolva!
Két nap alatt egymás után hat veseátültetést hajtanak végre az orvosok egy San Francisco-i kórházban: a sorozat egy sacramentói nő felajánlásával kezdődött, és végül hat élő donor és hat páciens bevonásához vezetett.
Vágólapra másolva!

Az 55 éves Zully Broussard eredetileg egy barátján akart segíteni, ám annak végül másik donorra volt szüksége. Az asszony továbbra sem mondott le szervadományozási szándékáról, így végül egy Beniciában élő transzplantáció-várományos férfinak ajánlotta fel a veséjét.

Az érintett páciens sógornője, aki nem volt alkalmas donor a férfi számára, beleegyezett, hogy egy fresnói nő donorja legyen, akinek a fia cserébe egy másik nőnek adományozta a veséjét, és így folytatódott a lánc.

Egyre gyakrabbak a dominószerű veseátültetések

Az orvosok három átültetést terveztek be csütörtökre és hármat péntekre. A dominószerű veseátültetések viszonylag új keletűnek számítanak, de egyre gyakrabban találkozni velük. Az intézmény szóvivője, Dean Fryer szerint a hat élő donor és hat páciens bevonásával zajló műtétsorozat a California Pacific Medical Center 44 éve működő transzplantációs központjának eddigi legnagyobb veseadományozási sorozata. A páciensek 24 és 70 éves kor közöttiek, többségük San Francisco és környékéről származik.

"Óriási dolog, hogy ilyen volumenű műtétsorozatot tudunk végrehajtani egyetlen kórházon belül, hat embernek nyújtva második esélyt az életre" - mondta Fryer. A donorokat és a pácienseket genetikai profiljuk alapján párosította össze egy program, amelyet egy szervátültetésen átesett férfi dolgozott ki.

Az Egyesült Államokban évente kevesebb mint 17 ezer veseátültetést hajtanak végre. Az amerikai Nemzeti Vesealapítvány jelentése szerint az országban több mint százezren várnak új vesére és naponta 12 vesetranszplantáció-várományos hal meg.