Mitől gyógyult meg a két amerikai ebolás?

Vágólapra másolva!
Gyógyultan hagyta el a kórházat Nancy Writebol és Kent Brantly – az első két ember, aki kapott a kísérleti ebolagyógyszerből. Az Emory Egyetemi Kórház fertőző osztályát vezető orvos sem biztos azonban abban, hogy a szer segített-e rajtuk.
Vágólapra másolva!

„Ők voltak az elsők, akik kaptak ebből a szerből” – mondta a két páciens kiengedése alkalmából tartott sajtótájékoztatón a fertőző osztályt vezető Bruce Ribner. – Nem volt korábban semmiféle tapasztalat a gyógyszerrel kapcsolatban, és őszintén bevallom, nem tudjuk, hogy egyáltalán segített-e rajtuk, járt-e bármiféle hatással, vagy esetleg elméletileg lassította a gyógyulásukat” – tette hozzá.

Az azonban a két beteg háromhetes kezelése során nyilvánvalóvá vált, hogy akárcsak a kolera, az ebola is súlyos hasmenéssel jár, és a szervezet nagyon sok értékes ásványi anyagot – káliumot, magnéziumot és nátriumot – veszít. Ezeknek a pótlása segít a gyógyulásban.

A kulcs

„A fertőzés legyőzéséhez a kulcs a színvonalas egészségügyi ellátás” – hangsúlyozta az orvos – de éppen ez az, ami hiányzik Libéria, Sierra Leone és Guinea jelentős részén, ahol a kórházak gyakran ágyat és tiszta ivóvizet sem képesek nyújtani a betegeknek.

Éppen ezért sürgeti a WHO, az Orvosok határok nélkül és a többi szakértő, hogy a fejlett ipari államok segítsenek a szegény országoknak, elsősorban az ebolajárvánnyal sújtottaknak, az egészségügyi rendszer fejlesztésében – emlékeztetett tudósításában az NBC News.

Mire jó akkor a ZMapp?

Valószínűleg segített azért a gyógyulásban a ZMapp is, hiszen sajtójelentések szerint mindkét amerikai sokkal jobban lett, miután még Libériában kaptak a szerből. „Jelentős” javulást mutat annak a három libériai orvosnak az állapota is, akiket a ZMappel kezelnek.

A múlt héten ígéretes eredményekről számoltak be a kutatók egy olyan új szerrel kapcsolatban is, amelyik megakadályozza, hogy a vírus szaporodását és elterjedését a szervezetben.

Jót tehetett a vérátömlesztés

Brantly még Libériában kapott vért egy gyógyult betegtől, vagyis hozzájutott az antitestjeihez. Ez a módszer elméletben működik, de nincs rá elég tudományos bizonyíték, hogy segítette-e Brantlynek.

Sokan természetesen maguktól is meggyógyulnak. Ez attól függ, hogyan működik az immunrendszerük.