Aki fák közelében él, kevesebbet beteg

Erdő lakni
Erdő szélén lakni
Vágólapra másolva!
A légszennyezés kiszűrése révén a fák évről évre dollármilliárdokat takarítanak meg az egészségügy számára világszerte, nem is szólva a kedvező pszichés hatásokról. Több kutatás megerősítette, hogy a fákkal körülvett környezetben élők kevesebbet betegek, gyorsabban gyógyulnak, és jobban érzik magukat a bőrükben.
Vágólapra másolva!

Az Environmental Pollution (Környezetszennyezés) című folyóirat legújabb számában jelent meg az a tanulmány, amely a fák betegségmegelőzésben betöltött szerepét vizsgálja. A tanulmány szerzői azt írják, hogy például 2010-ben a fák körülbelül 17 tonnányi szennyeződéstől tisztították meg a levegőt az USA-ban, ezáltal 850 haláleset és közel 670 ezer légúti megbetegedés kialakulásának vették elejét – emeli ki a The Atlantic portál cikke.

A kutatás megállapításait egy, az Egyesült Államokat ábrázoló térkép foglalja össze, amely részletesen bemutatja, hogy mely területeken a legnagyobb a fák egészségvédő hatása. Általánosságban elmondható, hogy minél több fa van egy adott területen, annál több szennyeződést képesek kiszűrni. Azonban a sűrűbben lakott, urbánus régiókban minden egyes fának nagyobb szerepe van, mint vidéken, hiszen városban egy fának arányaiban sokkal több emberről kell „gondoskodnia” – írja a cikk.

Kevesebb fa, több haláleset

Amikor az Egyesült Államokban veszélyes méreteket öltött a smaragd kőris kéregrontó bogár pusztítása, párhuzamosan megugrott a szív- és érrendszeri betegségekre, valamint légúti problémákra visszavezethető halálesetek száma is. Egy 17 évet felölelő, az USA 15 államát érintő vizsgálat több mint 6 ezer légúti, továbbá 15 ezret meghaladó szív- és érrendszeri halálesetet írt a kéregrontó bogár számlájára.

Egy korábbi, az 1970-es években született tanulmány a fák kedélyjavító hatására világított rá: azok a súlyos műtéten átesett páciensek, akik kórházi ágyukról az ablakon kinézve fákat láttak, gyorsabban gyógyultak, mint azok a társaik, akiknek szobájából a szomszédos épületekre volt kilátás. Egy másik kutatás pedig azt állapította meg, hogy közvetlenül a mellrák diagnózisa után a nők sokkal jobban tudtak a betegség legyőzésére koncentrálni, ha hetente legalább két órát a szabadban, fák között töltöttek.

Évente hétmillió áldozat

A WHO adatai szerint a légszennyezés globális szinten évente 7 millió áldozatot szed. Az egészségügyi kiadásokon túlmenően a levegőszennyezés járulékos költségeit, például az épületekben okozott károkat vagy a kieső termést is figyelembe véve a mostani tanulmány 86 milliárd dollárra becsüli az amerikai fák által elvégzett levegőtisztítás éves összértékét. Ha másért nem is, ezért mindenképpen érdemes minél több zöldfelületet kialakítani, főleg a városokban – írja a szerző.