Szükségállapot van Libériában és Sierra Leonéban az Ebola miatt

Vágólapra másolva!
Tovább nőtt az Ebola-vírus okozta vérzéses láz áldozatainak száma Nyugat-Afrikában. A kór július 27-ig már legalább 729 emberrel végzett.
Vágólapra másolva!

Eddig összesen több mint 1300 megbetegedést regisztráltak. Csak július 23. és 27. között 122 új megbetegedést jegyeztek fel Guineában, Libériában, Nigériában és Sierra Leonéban. A 122 beteg közül 57-en bele is haltak a kórba

A WHO sajtóközleménye szerint az áldozatok száma 8,5 százalékkal, a bejelentett esetek száma pedig 10,1 százalékkal emelkedett négy nap leforgása alatt.

Eközben Libéria után Sierra Leonéban is egészségügyi szükségállapotot rendeltek el a régióban terjedő járvány megfékezésére. A hatóságok karantén alá helyezik a halálos vírus gócpontjait, így a keleti országrész jelentős területeit. Az első megbetegedésekről február elején érkeztek hírek Guineából, a járvány ezután terjedt át a környező országokra.

Az Ebola-vírus Afrikában van jelen; vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A mostani, eddigi legsúlyosabb járványban már több orvos és egészségügyi dolgozó is meghalt. Nyugat-Afrikában kevesen hisznek a külföldi orvosokban, a kuruzslóknak viszont fogalmuk sincs azokról a higiéniai feltételekről, amelyekkel a továbbfertőzés megakadályozható lenne.

A betegségre nincs orvosság, sem gyógymód. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték. Peter Piot orvoskutató, a kórokozó egyik felfedezője arról nyilatkozott a The Telegraph brit napilapnak, hogy európai vagy amerikai járványtól nem tart, mert az Ebola közvetlenül csak közvetlenül a testnedvekkel terjed (erről részletesen itt olvashat).