Új kötelező oltás a június 30-a után született babáknak

Vágólapra másolva!
A június 30-a után született csecsemők kötelezően megkapják a pneumococcus oltást, szeptember elsejétől pedig a 12 éves lányok térítésmentesen kérhetik a HPV-oltást.
Vágólapra másolva!

A június 30-a után született csecsemők számára új kötelező oltással bővült az oltási rend. A pneumococcus elleni vakcina három oltásból álló sorozatot jelent, ezeket 2, 4 és 12 hónapos korban kapják meg a csecsemők.

A pneumococcus (Streptococcus pneumoniae) baktérium okozta fertőzés meghatározó a gyermekkori torok-, mandula-, középfül-, tüdő- és agyhártyagyulladások kialakulásában.

Az oltást 2 hónapos kortól 5 éves korig már korábban is térítésmentesen, de eddig önkéntesen lehetett igénybe venni, ez vonatkozik a június 30-áig születő csecsemőkre is.

Mire jó a pneumococcus oltás?

Az oltás a pneumococcus baktériumok ellen nyújt védelmet, e baktériumoknak több mint 90 típusa ismert, de csak néhány jelent veszélyt az emberre. Cseppfertőzéssel terjednek, a felső légutakban, kifejezetten az orr és garat területén telepednek meg. Nagyszámú kórokozó esetén gyengébb immunállapotúaknál változó súlyosságú fertőzést okozhatnak. A megfertőződés legnagyobb eséllyel a gyermekközösségekben (óvoda, bölcsőde) következik be, különösen veszélyeztettek az öt év alattiak.

A pneumococcus baktériumok leggyakrabban középfülgyulladást és tüdőgyulladást okoznak, de súlyos fertőzés esetén felléphet vérmérgezés, mellhártyagyulladás, agyhártyagyulladás is.

Veszélyeztetettek még a 65 év felettiek, a dohányosok, valamint a krónikus betegségekben (COPD-ben, asztmában, szív- és érrendszeri betegségekben, cukorbetegségben) szenvedők is – ezért az oltás idősebb korban is ajánlott.

12 éves lányok ingyenesen kérhetik a HPV-oltást

Nem kötelező, hanem önkéntesen kérhető, de ugyancsak térítésmentes lett a 12 éves (pontosabban a 12. életévüket betöltött, de a 13. életévüket még be nem töltött) lányoknak a HPV-oltás első része. Az oltás szeptember elsejétől kérhető a háziorvostól vagy az iskolaorvostól.

Az oltás csökkenti a méhnyakrák kialakulásának kockázatát. „Ha a gyermek még szexuálisan érintetlen korban kapja meg az oltást, és felnőttként rendszeresen részt vesz méhnyakrákszűrésen, 93 százalék eséllyel nem fog méhnyakrákban szenvedni” – nyilatkozta korábban az Origónak dr. Bánhidy Ferenc, a Semmelweis Egyetem II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese.

A humán papillomavírus egyébként nem csak a méhnyakrák kialakulásában játszik szerepet, férfiak esetében a szájnyálkahártya HPV-fertőzése növeli a szájüregi rákok kialakulásának kockázatát is. Ezért az oltás a fiúk számára is ajánlott, igaz, számukra nem ingyenes.

Ugyancsak ajánlott az oltás idősebb korban is, mind a nőknek, mind a férfiaknak. Az oltóanyag 90 ezer forint körüli áron érhető el, és három oltásból álló sorozatot jelent.