Öt nap alatt végez velünk az agyevő amőba

Mikroszkópkép a Naegleria fowleri fertőzés által megtámadott agyszövetről (az eredeti képnél kontrasztosabbra állított felvétel)
Vágólapra másolva!
Rövid időn belül két amerikai fiatalt fertőzött meg a természet legrettegettebb egysejtűje, amelynek támadását eddig csupán ketten élték túl. A meleg vizeket kedvelő amőba az orron keresztül jut be az agyba, tönkreteszi az agyszöveteket, és általában gyors halált okoz. Magyarországon még nem találkoztak vele, de nem lehetetlen, hogy egyszer felbukkan.
Vágólapra másolva!

Az agyevőamőba-fertőzések ritkák, de nagyon súlyosak. Az Egyesült Államokban 2003 és 2012 között 31 embert támadott meg a kórokozó, és senki sem élte túl. Ezért is számít csodának, hogy a fertőzéssel két hete küzdő 12 éves Kali Hardig javulásnak indult.

Az arkansasi lány a Willow Springs-i víziparkban fertőződött meg az egysejtűvel. Másnapra belázasodott, hányt, és iszonyatos fejfájással küzdött, ezért az anyja bevitte a kórházba. Ott derült ki, hogy Naegleria fowleri okozta elsődleges amőbás meningoenkefalitiszben (PAM) szenved, amely az agyhártyagyulladás egy ritka és 99 százalékban halálos formája.

Eddig ketten élték túl

A PAM tünetei általában elég gyorsan, pár napon belül jelentkeznek. A kezdeti panaszok közé tartozik a fejfájás, láz, hányinger, hányás. Később jelentkezik a merev nyak, a zavart tudatállapot, valamint egyensúlyzavarok és hallucinációk is kialakulhatnak. A kórokozó tönkreteszi az agyszövetet, és az agy duzzanatához, majd rövid időn belül (gyakran öt nap alatt) halálhoz vezet. Az amerikai járványügyi központ (CDC) honlapja szerint eddig mindössze két gyógyulást dokumentáltak: egyet 1982-ben Kaliforniában, egyet pedig 2005-ben Mexikóban.

Kali Hardig még a fertőzés előtt Forrás: MTI/AP/Danny Johnston

Kali több mint két hétig volt lélegeztetőgépen, de a kezelés használt, és augusztus 6-án levették a gépről. Néhány nappal később már elhagyhatta az intenzív osztályt, hétfőn pedig már megpróbálkozott a saját nevének leírásával. Facebook-oldalának legfrissebb bejegyzése szerint folyamatosan javul, és tegnap már azt írta egy táblára, hogy “Kali Hardig love daddy”, vagyis “Kali Hardig szereti aput”. A korai diagnosztizálásnak és az alkalmazott kísérleti kezelésnek köszönhetően a kislánynak tehát jó esélye van arra, hogy ő legyen a harmadik túlélője a gyilkos amőbafertőzésnek.

Bár a Naegleria fowleri jellemzően nagyon ritka, rövid időn belül egy floridai fiú is megfertőződött az amőbával. A tizenkét éves Zachary Reyna játék közben, a házukhoz közeli csatornában kerülhetett kapcsolatba a kórokozóval egy héttel ezelőtt. Jelenleg a Miami Gyerekkórházban ápolják, és az állapota kritikus. Kali édesanyja a Facebookon arra buzdította a lányáért aggódókat, hogy imádkozzanak Zachary gyógyulásáért is.

A meleg vizet szereti

A meleg édesvizeket kedvelő Naegleria világszerte előfordul, ugyanakkor nem minden esetben fertőz. A szakemberek a mai napig nem tudják, hogy mitől válik kórokozóvá, ezt jelenleg is kutatják.

Pakisztánban tavaly több mint 20 ember halálát okozta, de a legtöbb bizonyított fertőzést az Egyesült Államokban regisztrálták, ahol főleg a déli államokban jellemző. Megtalálták már természetes meleg vizekben, hőforrásokban, nem megfelelően tisztított medencékben, vízmelegítőkben és talajban is. A legjobban meleg vízben (akár 46 Celsius-fokig) szaporodik, de rövid ideig még ennél magasabb hőmérsékletben is túlél. Hidegebb vízben a Naegleria száma csökken, azonban az üledékben még ilyenkor is kimutatható. Az amőba alapvetően az üledékben élő baktériumokkal táplálkozik.

Mikroszkópkép a Naegleria fowleri által megtámadott agyszövetről Forrás: CDC Public Health Image Library

Miután a meleget szereti, nyáron nagyobb eséllyel fordul elő, és ez magyarázhatja, hogy rövid időn belül két ilyen eset is napvilágra került. Az amerikai járványügyi központ szerint a déli államok édesvízi strandjain kismértékben mindig fennáll a megbetegedés veszélye. A víz alá merülés, vízbe ugrálás, vagy bármilyen más tevékenység, amelynek során az orrba víz juthat, növeli a kockázatot. A fertőzött víz elfogyasztásával azonban nem lehet megbetegedni, és emberről emberre sem terjed a kórokozó.

Még Magyarországon is előfordulhat

Noha a Naegleria főleg melegebb éghajlatokon fertőz, az 1960-as években Csehországban is felbukkant egy uszodában, és tizenhat fiatal halálát okozta. “A legrettegettebb szabadon élő amőba” - mondta az Origónak Kádár Mihály, az Országos Környezetegészségügyi Intézet munkatársa. “A mai körülmények között nehezen elképzelhető, hogy Magyarországon is fertőzzön, mert a termálfürdők üzemeltetését nagyon szigorúan szabályozzák.”

Kádár szerint ugyanakkor nem lehet teljesen kizárni a valószínűségét, ugyanis ahol nincs vízkezelés (például azoknál a gyógyvizeknél, amelyek így elvesztenék gyógyhatásukat), ott egy elhanyagolt medencével kombinálva előfordulhat, hogy megjelenik. De nagyon kicsi az esélye, és tudomása szerint itthon nem is volt még példa fertőzésre.