Gyakrabban kapunk placebót, mint gondolnánk

Vágólapra másolva!
Egy angol felmérés nemrég megállapította, hogy a megkérdezett orvosok szinte kivétel nélkül legalább egyszer folyamodtak már placebo-kezeléshez praxisuk során.
Vágólapra másolva!

Egy közel 800 brit orvos megkérdezésén alapuló felmérésből kiderült, hogy 97 százalékuk pályafutása során legalább egyszer írt már fel "nem tiszta" (azaz ál) placebós kezelést pácienseknek, és "tiszta" placebóhoz is minden nyolcadik megkérdezett folyamodott már - adta hírül a PLOS ONE tudományos szaklap.

"Tiszta" placebónak számítanak azok a készítmények, amelyek külsőre megegyeznek a valódi gyógyszerekkel, a hatóanyagok helyett azonban semleges anyagokat (például cukrot vagy sót) tartalmaznak. A "nem tiszta" placebók legtöbbször olyan készítmények, amelynek hatékonysága az adott betegséggel kapcsolatban nem bizonyított, illetve olyan vizsgálatok, amelyekre valójában nincs szükség, csak a beteg megnyugtatását szolgálják.

A Southampton és az Oxfordi Egyetem reprezentatívnak tekinthető közös felmérésének eredményét nem szabad úgy értelmezni, hogy az orvosok átverik a beteget - hangsúlyozta a kutatás vezetője. A tanulmány inkább arra világít rá, hogy az orvosok komolyan hisznek a placebo-szerek jótékony hatásaiban. A válaszokból kiderült, hogy az orvosok szinte kivétel nélkül azért folyamodtak a "tiszta" és "nem tiszta" készítményekhez, hogy a pácienseket megnyugtassák, valamint előidézzék a pozitív pszichológiai hatásokat.

Orvosetikai szempontból voltak azonban eltérések a véleményeket illetően: a válaszadók kétharmada nyilatkozott úgy, hogy adott körülmények között elfogadható a "tiszta" placebo-szerek alkalmazása, míg 33 százalékuk semmilyen esetben sem tartotta azokat megfelelőnek. A "nem tiszta" placebók ennél szélesebb körben, az orvosok 84 százalékánál bizonyultak elfogadottnak. Mindkét placebo-fajtával kapcsolatban a válaszadók 90 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elutasítja ezek alkalmazását, amennyiben az megrendítené a beteg orvosba vetett bizalmát.

Nem etikus

Az elterjedt alkalmazás és viszonylag magas szintű elfogadottság ellenére a placebó-szerek használata továbbra is etikátlannak minősül a legtöbb érvényben lévő szakmai etikai kódexek szerint. Egyre több szakember gondolja azonban úgy, hogy itt az ideje komolyabban venni a placebók szerepét az orvoslásban. Az utóbbi időben több olyan tanulmány is napvilágot látott, amely bizonyította a placebo-szerek jótékony, a szervezet saját fájdalomcsillapító-mechanizmusait beindító hatásait, ezért a szerzők szerint nagy kár lenne egy ilyen olcsó és könnyen bevethető kezelési módot tiltani.