Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Itt az új szuperétel Japánból

egy japán savanyúság, ami kiváló influenza ellen, 
pácolt fehérrépa, pickled turnip
Vágólapra másolva!
Egy népszerű japán savanyúságban található baktériumtörzs hatékonynak bizonyult az influenza megelőzésében. A biztató eredményeket ugyan még csak állatkísérletekben sikerült igazolni, a szakemberek azonban bíznak abban, hogy a speciális baktériumtörzs embereknél is sikeresen alkalmazható lesz.
Vágólapra másolva!

A suguki, vagyis a pácolt tarlórépa lehet a jövő egyik „szuperélelmiszere”, amennyiben embereken is sikerül igazolni az étel jótékony hatásait. A népszerű japán savanyúság a benne található Lactobacillus brevis nevű baktérium KB290 törzse révén ugyanis állatkísérletekben különösen hatékonynak bizonyult az influenza megelőzésében - olvasható a Letters in Applied Microbiology szaklap cikkében.

A japán kutatás vezetője kiemelte, hogy amikor a kísérletben résztvevő egerek étrendjéhez ezt a baktériumtörzset adták, azok ellenállóbbá váltak az influenzavírusok okozta fertőzésekkel szemben.

Japánban a savanyított tarlórépa igen nagy népszerűségnek örvend, és az étel kedvelői gyakran hangoztatják annak egészségvédő hatását. Már zajlanak a Lactobacillus brevis KB290 baktériumtörzset tartalmazó probiotikus italok humán klinikai tesztjei is.

Pácolt tarlórépa Forrás: Wikipedia

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy mitől rendelkezik ilyen hatással ez a baktériumtörzs, de annyi már kiderült, hogy a legtöbb baktériummal ellentétben a Lactobacillus brevis KB290 - a többi Lactobacillushoz hasonlóan - igen ellenálló a gyomorsavval szemben. A szakemberek azt gyanítják, hogy utóbbi a baktérium védőbevonatát képező úgynevezett exopoliszacharidoknak tulajdonítható.

Az exopoliszacharidok immunerősítő tulajdonságát más baktériumtörzseknél is megfigyelték már, így elképzelhető, hogy a KB290 esetében is ezeknek tulajdonítható a speciális molekulák (IFN-α, influenzavírus-specifikus antitestek) termelődését elősegítő, valamint a vírus által fertőzött sejtek elpusztítását fokozó hatás - mondta el a kutatás vezetője. Ha embereken is sikerül igazolni a baktérium jótékony tulajdonságait, akkor az abból készült speciális probiotikumok védelmet nyújthatnak a H1N1, és a legújabb, Kínában számos halálos áldozatot követelő H7N9 influenzavírusok ellen is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről