Játszó gyereknek ne adjunk ennivalót!

Veszélyesek a mágneses játékok, rágcsáló baba
Vágólapra másolva!
A gyermekeket érintő egyik leggyakoribb baleset a félrenyelés, a légúti idegentest okozta fulladás. Ennek súlyossági foka széles skálán mozog. Szerencsére többségében következmények nélkül, köhögés kíséretében távozik az idegentest a légutakból, azonban sajnos néhány esetben tragikusan, a kisgyermek halálával végződhet mindez - figyelmeztet az Országos Gyermekgészségügyi Intézet (OGYEI).
Vágólapra másolva!

Legtöbbször játék, szaladgálás közben történik meg a baj, ha a gyermek közben eszik, rágógumizik, vagy cukorkát szopogat. Ezért gyermekeknek játszás, szaladgálás közben soha ne adjunk ennivalót - tanácsolják az OGYEI szakértői.

Az apró magvakat, például mogyorót, kiflivéget, más rágcsálnivalókat a kisgyermekek be is szippanthatják, akárcsak az apróbb játékokat, alkatrészeket. Utóbbiakra a gyártók rá is írják, hogy három éves kor alatt nem javasoltak fulladásveszély miatt. Ugyanez a körültekintés szükséges a darabos ételek esetén is, ezért apró magvakat, rágcsálnivalót se adjunk három év alatti kisgyermekeknek!

Az idősebb gyerekek is csak nyugodt körülmények között, ülve, felnőtt felügyelete mellett nassoljanak, étkezzenek - áll az intézet sajtóközlményében.

Ha mégis megtörténik a baj, akkor a szülő, a helyszínen tartózkodó felnőtt részesítse minél előbb megfelelő elsősegélynyújtásban a gyermeket.

Mit tegyünk, ha cigányútra megy a kiflicsücsök?

Miután megnyugtattuk a gyereket, nézzünk a szájába, és ha könnyen elérhető az ételmaradék, játékdarab, vegyük ki kézzel. Ha ez nem megy, bíztassuk hányásra, köhögésre. Közben hívjuk a mentőket is.

Ha még mindig nem távozik az idegen test, határozottan üssünk két lapockája közé 4-5-ször.

Ha ez is sikertelenül is járt, jöhet a Heimlich-féle műfogás. Álljunk a fuldokló mögé, kulcsoljuk át kezeinket a hasán a bordái alatt, és hirtelen rántsuk befelé és felfelé a kezeinket 3-4-szer. Ezt a fogást váltogathatjuk a hát ütögetésével, amíg nem sikerül megszabadulni az idgen tárgytól, vagy amíg a gyermek el nem veszíti az eszméletét.

Eszméletlen, fekvő betegnél oldalhelyzetben lehet próbálkozni a lapockák ütögetésével, illetve a Heimlich-fél műfogással.