Segít a tej a köszvény megelőzésében

Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint napi egy pohár dúsított sovány tej fogyasztásával jelentősen csökkenthető a köszvényes rohamok kialakulásának gyakorisága.
Vágólapra másolva!

A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája, amely Magyarországon szinte népbetegségnek számít. Kialakulásában szerepet játszanak életmódbeli és genetikai tényezők, egyes betegségek (pl. elhanyagolt cukorbetegség vagy magas vérnyomás), de korábbi kutatások azt is bizonyították, hogy köszvényre hajlamosíthat a túl kevés tejtermék fogyasztása is.

Az Annals of the Rheumatic Diseases című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint ritkábban alakulnak ki köszvényes rohamok, ha valaki napi rendszerességgel fogyaszt egy pohár, a tejtermékekben előforduló természetes összetevőkkel dúsított sovány tejet. Ilyen összetevő a glikomakropeptid (GMP) nevű tejfehérje, valamint az ún. G600 tejzsír-kivonat, amelyek az eredmények szerint hatékonyan csökkentik az ízületi gyulladást.

A tanulmány szerzői három hónapon keresztül összesen 120 betegnél tanulmányozták a köszvényes ízületi gyulladások kialakulásának gyakoriságát. Minden beteg legalább két köszvényes rohamon esett át a kísérlet kezdetét megelőző négy hónapban. A betegeket három csoportba osztották: az első csoport porított tejcukorból (laktózból), a második sovány tejporból, a harmadik pedig a fent említett GMP-vel és G600-zal dúsított sovány tejporból készült turmixot kapott naponta, amelyet minden esetben negyed liter vízben oldottak fel.

A kutatás kezdetekor nem volt jelentős különbség a csoportok között az ízületi fájdalom intenzitását és a köszvényes rohamok gyakoriságát illetően, viszont a harmadik hónap végére a dúsított sovány tejport fogyasztó csoportban jelentősen csökkent a köszvényes rohamok kialakulásának gyakorisága a másik két csoporthoz képest. A dúsított tejport fogyasztóknál a fájdalom is érzékelhetően csökkent, valamint vizeletükben a köszvényt okozó húgysavkristályok mennyisége is alacsonyabb volt, mint a másik két csoportban.

A szerzők szerint kísérleti kutatásuk eredményei alátámasztják, hogy a köszvény kezelésekor nem szabad alábecsülni az étrendi szempontokat: mindössze napi egy pohár természetes összetevőkkel dúsított sovány tej hatékonyan enyhítette a köszvényes betegek fájdalmát, ritkábban újult ki a gyulladás, ráadásul eközben a testsúly sem nőtt, és a veszélyes vérzsírok szintje sem emelkedett.