Több a méreganyag szervezetünkben, mint korábban hitték

Vágólapra másolva!
A korábbi vizsgálatok alábecsülték az emberek által a táplálékkal elfogyasztott, egészségkárosító hatású biszfenol A (BPA) mennyiségét - állítják amerikai kutatók. A BPA elsősorban a nemi hormonok "utánzása" révén fejti ki káros hatását.
Vágólapra másolva!

A Missouri Egyetem kutatói összehasonlították a BPA koncentrációját olyan egerek vérében, amelyeknek a táplálékba keverve folyamatosan adagolták a vegyületet, illetve olyanokban, amelyek - a laboratóriumi vizsgálatok során hagyományosan alkalmazott módon - csak egy alkalommal kaptak nagyobb mennyiségű BPA-t.

Az előbbi csoportban lényegesen nagyobb mennyiségben szívódott fel és halmozódott fel a BPA aktív formája, amely a szteroidhormonok receptoraihoz kapcsolódva megzavarhatja az ösztrogén, a tesztoszteron és a pajzsmirigy-hormonok működését, és genetikai mutációkat is előidézhet.

Az Environmental Health Perspectives című szaklapban közzétett vizsgálat az első, amelyben a BPA koncentrációját a vegyülettel való rendszeres, mindennapi találkozást követően vizsgálták meg.

A kutatást vezető Cheryl Rosenfeld szerint ez a vizsgálat jobban tükrözi az emberekre jellemző valós helyzetet, mint a korábbi vizsgálatok.

A BPA számtalan műanyag palackban, edényben, dobozban, cumisüvegben megtalálható, amelyekből beoldódhat a tárolt élelmiszerbe, folyadékba, ezért a legtöbb ember rendszeresen, naponta többször is találkozik a vegyülettel.

Évente több mint 8 milliárd tonna BPA-t állítanak elő, és becslések szerint az USA lakosságának 90 százalékában kimutatható mennyiségben jelen van.