Először igazolták, hogy szívinfarktus után segít az őssejtterápia

Vágólapra másolva!
Első ízben mutatták ki, hogy a szívbe injektált őssejtek jelentősen is csökkenthetik az infarktust követően visszamaradt hegszövet és a megnagyobbodott szív méretét, és javítják a károsodott terület működőképességét. A kis mintaszámú vizsgálat eredményeit az Amerikai Szív Társaság Circulation Research című lapjában közölték.
Vágólapra másolva!

Infarktus okozta szívizom-károsodást követően a szív megnagyobbodhat, hogy kompenzálja a károsodott terület miatt csökkent pumpálóképességét. Ez az elváltozás rontja a betegek túlélési esélyeit és gyakran kórházi kezelést tesz szükségessé. Jelenleg a kezelés egyetlen módja az élethosszig tartó gyógyszeres kezelés, valamint komoly műtétek, akár szívátültetés.

Joshua M. Hare, a Miami Egyetem Miller Orvosi Karának kutatója és kollégái az őssejtterápia alkalmazhatóságát vizsgálták nyolc, krónikusan megnagyobbodott szívű, 57 év átlagéletkorú férfi betegben. A terápia hatékonyságát - korábbi vizsgálatoktól eltérően - a szívizomzat összehúzódóképességének, a hegszövet méretének és a szív szerkezeti változásainak követésével is felmérték.

A betegek szívébe katéterek segítségével saját csontvelőjükből származó őssejteket injektáltak (ezért kilökődési probléma nem léphetett fel).

Az injekciókat követően javult a szív károsodott területeinek működése (a szívizomszövet összehúzódó képessége), majd csökkenni kezdett a szív térfogata és a hegszövet kiterjedése. A térfogatcsökkenés átlagosan 15-20 százalék volt, ami a jelenlegi gyógyszeres terápiákkal elérhető csökkenés háromszorosa.

A hatások egy évvel az injekciók után, a vizsgálat teljes időtartama alatt megfigyelhetők voltak. Az injekciókat valamennyi résztvevő jól tolerálta, komoly mellékhatások nem léptek fel.

A kutatók szerint a kísérleti terápiával elért sikerek megerősítik a nagyobb mintaszámú, véletlen besorolásos klinikai vizsgálatok szükségességét.