Vágólapra másolva!
Franciaországban a hivatalos szervek lezárják azt a "szent hegyet", a Pic de Bugarach-t, amelyből a "hívők" szerint a maja világvége napján, azaz idén december 21-én egy űrhajó emelkedik majd ki.
Vágólapra másolva!

A "hívők" a maja apokalipszis bekövetkezésétől tartanak, és azt hiszik, hogy ha a katasztrófa megtörténik, a dél-franciaországi hegy szétnyílik, szétrobban, és egy űrhajó emelkedik ki belőle. Ezen az űrhajón aztán elmenekülhetnek a hegy közelében tartózkodók.

A francia hatóságok ezt a zarándoklatot akarják megelőzni, és nem akarják, hogy a világvége-hívők elárasszák a Pic de Bugarach környékét - írja a Daily Mail című brit bulvárlap.

Forrás: Thierry Strub
A Pic de Bugarach - ebből a hegyből emelkedik ki majd az űrhajó a világvégében hívők szerint

Bár a tudósok folyamatosan hangsúlyozzák, hogy a maják nem hittek a világvégében, ennek ellenére sokan félnek a katasztrófától. Korábban mi is többször írtunk már arról, hogy a 2012. december 21-ei dátum mindössze a maja kalendárium egyik fontos napja, amikor egy 144 ezer napos naptári ciklus fordul át egy új szakaszba (ahhoz hasonlóan, ahogyan a mi naptárunkban az ezredforduló). Sőt, ez a nap inkább az örökkévalóságot jelképezte az egyik maja városállam uralkodója számára, ezt éppen az egyik legfrissebb régészeti lelet tanúsítja.

Forrás: AFP
A hegy lejtőin békésen legelésző tehenek mit sem tudnak a világvégéről

A francia rendőrség azonban nem bízza a maja kalendáriummal foglalkozó tudósokra a probléma kezelését. A Pic de Bugarach-t és szükség esetén a közeli falut is lezárják, hogy feltartóztassák a "hívők", az újságírók és az érdeklődők áradatát. Rendőröket és tűzoltókat is kivezényelnek a térségbe - írja a Daily Mail.

Eric Freysselinard, a körzet közigazgatási vezetője elmondta az AFP hírügynökségnek, hogy néhány "látnokot" is várnak, őket követhetik majd nagyobb tömegek.