Berényi Claudia a bíróságon

ábrahám edit
Vágólapra másolva!
Nem kevés átjárás volt a lassan klasszikusnak számító MTV-s teleregény, a Szomszédok és az RTL Klub szappanoperája között, több színész megfordult mindkettőben. A Rózsa bisztró látogatói közül a legtöbb csak vendégszerepet kapott Horváth Ádám sorozatában: Ábrahám Edit bírónőként tűnt fel, Németh Kristóf zsugázott és csajozott, Várkonyi András több karaktert is megformált az évek során.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években előfordult, hogy a Szomszédok Szelényi Jánosa (és a Tűzvonalban Szabó Gergely ezredese), Trokán Péter vendégszerepet kapott a Barátok közt-ben, de inkább az a jellemző, hogy a Mátyás király tér több lakója fordult meg a Gazdagréten játszódó teleregényben, mielőtt bekerült az RTL-es szappanoperába. Sztogram úr, Várkonyi András kedélyes alkeszt formált meg a Szomszédok-ban, akit záróra után is úgy kellett kituszakolni a bár ajtaján, Németh Kristóf viszont hosszabban szerepelt a sorozatban. Kis időutazás keretében nézzük meg, milyen alakítást nyújtottak tíz-tizenöt éve azok a színészek, akik ma minden este egy másfél milliós nézettségű sorozatban játszanak!

Várkonyi Andrással nyitunk: ő afféle multifunkcionális ember, mert a Szomszédok-ban hol riadt apát, hol kocsmatölteléket, hol kispénzű zongoraművészt alakított, kisebb vendégszerepekben. Az [origo]-nak elmondta, hogy nem zavarja, hogy az emberek nagy része csak úgy ismeri őt, mint Vili bácsit, nem pedig mint Várkonyi Andrást. "Ráadásul ez nem teljesen így van, az új lemezemmel vannak például fellépéseim, szoktam itt-ott énekelni, kuplékat, paródiákat csinálni, színészként elég sokat dolgozom amúgy is, szinkronizálok, előfordul, hogy külföldi filmekben is játszom, meg hát benne voltam a Szomszédok-ban és a Kisváros-ban is" - nyilatkozta. Itt épp kétségbeesett szülőt alakít, akit Kulka János ahelyett, hogy megnyugtatna, még jól le is hord, hogy eméssze a bánat és az önvád napestig.


Az alábbi jelenetben Várkonyi András már elfeledte a strandon történt balesetet, és Bajor Imrére emlékeztető gesztusokkal ismerkedik össze Vágási Ferivel (a gazdagréti Batmannel), és egy versenyzongorát szeretne elszállíttatni vele.


A harmadik kisfilmben jókedvű, kedélyes alkoholistát alakít, aki Almával kokettál. A pincérnő fejcsóválva figyelmezteti az elegáns, de egyre részegebb vendéget, hogy ő maga kérte, hogy állítsák le - eztán Várkonyi karaktere a konszenzus szó etimológiájáról tartana kiselőadást, de végül rendel még egy italt.


Berényi András, azaz R. Kárpáti Péter is feltűnt a teleregényben, egy strandon fűzi Malek Andreát, teljesen szőrtelen mellkassal, amit menő állással és magabiztos, laza fellépéssel kompenzál. Mágenheim doki itt is feltűnik, hasonlóan barátságtalan és szűkszavú, mint amikor a fia miatt aggódó Vili bácsit kellett leteremtenie. A Barátok közt alapítócsapatának színésze az [origo]-nak elmondta, hogy Zalaegerszegen dolgozott akkor színészként, onnan hívtak be a szerepre. "Malek Andi figurájának az udvarlóját játszottam, de csak két-három epizódban, mert utána másként folytatódott a történet. Az interneten meg is lehet találni: kedves, vékony fiatalember voltam, és erősen igyekeztem udvarolni. Igazából tévés vagy filmes munkát keveset kaptam a Barátok közt előtt, azok is inkább csak nyúlfarknyi szerepek voltak. Játszottam a Kisváros-ban és az Öt zsaru-ban, volt egy mosóporreklámom is, aztán amikor Koltai Robi rendezett Sopronban, utána meghívott A miniszter félrelép-be meg a Szambá-ba. Ezek is nyúlfarknyi szerepek voltak, de örültem nekik - jó kis kirándulás volt, főleg úgy, hogy vidéki színészek nagyon ritkán kapnak filmes ajánlatokat" - mesélte.


Ábrahám Edit, Berényi Claudia is látható volt a Szomszédok-ban, bírónőként, Taki bácsi fut vele össze, és meg is győzi. Figyelemre méltó a nyolcvanas évekre jellemző női frizura és a jelentős válltöméssel rendelkező ruha. A színésznő vetkőzni kezd, de a tévéző nem nézheti végig a jelenetet, mert Lenke néni hirtelen leviszi a szemetet, mindenki bánatára.


Németh Kristóf ugyan nem alapszereplő a Barátok közt-ben, de röviddel a rajt után berobogott egy motorral az udvarra. A Szomszédok-ban kisfiúként kezdte, elég jó társaságban, egy vörösborral és pogácsával megpakolt asztalnál, kellemes napsütésben, Taki bácsi okosságait, az ulti és a péksütemények fogyasztása közti összefüggéseket hallgatva.


Kertész Géza későbbi megformálója a teleregénnyel együtt cseperedett, mert később Julcsi udvarlójaként bizonyította, hogy a motorokhoz való ragaszkodás már korábban is megvolt benne. Amikor Ábel Anita pénztárcát talál, 70 ezer forinttal (ez akkoriban igen komoly fizetés volt), akkor álmodozni kezd arról, hogy vesz egy járgányt, de a jóságos, galamblelkű Julcsi mindenképp visszaadná a tárcát jogos tulajdonosának.


A végére pedig egy hangulatos mixet hagytunk, igazi ínyencségekkel. Ha van még találata, emléke, írjon nekünk!