Nagyon jó kiütni egy TEK-est

TEK, küzdősport gála, Syma csarnok, k1, karate, rendőr, rendvédelmi, terrorelhárító központ
Vágólapra másolva!
Egy békés megyei tűzoltó, egy budapesti obejktumőr, egy kazinbarcikai járőr és egy nyolcadik kerületi rendőr is könnyedén ütötte ki a rendvédelmi elitegység, a TEK kigyúrt versenyzőit szombaton a rendőrök harcművészeti gáláján. A TEK-esek minden döntőt elvesztettek, de a parancsnokuk így is elégedett volt velük, mert szerinte nem csak az a legény, aki adja, hanem az is, aki állja a pofonokat.
Vágólapra másolva!

De jó ezekkel az emberekkel találkozni! - kiáltott fel egy kigyúrt, kopasz, Nobody beats me feliratú pólót viselő férfi, miközben a SYMA csarnok lelátóján felfele haladva sorban lekezelt a sorok szélén ülő kigyúrt, többnyire kopasz férfiakkal. Szombaton Budapesten egészen biztosan a Terrorelhárítási Központ által szervezett Budo és Küzdősport Gálán volt a legnagyobb az egy főre jutó élősúly és tiszta izomtömeg: három tatamin és három ringben a rendőrség, a TEK és egyéb rendvédelmi szervezetek dolgozói csaptak össze egymással, a lelátókat pedig elborították az értük szurkoló kollégáik. A többnyire idősödő férfiakból álló biztonsági szolgálat tagjait és a versenyzők szőkített nőit leszámítva a csarnokban mindenki annyira keménynek tűnt, mint Chuck Norris. Fél óra akklimatizálódás után már az sem volt meglepő, hogy a műsorvezető beleszólt a mikrofonjába: "Orvost! Orvost kérünk a kettes ringhez", akkor nem egy csenevész Greene doktor jelent meg fehér köpenyben, hanem egy kigyúrt, kopasz, fekete pólós férfi futott oda gumikesztyűben megvizsgálni a vérző fejű versenyzőt.

Rovásírás és közszolgálati turul

"Amikor a Közszolgálati Egyetem évnyitóján sorban dőltek ki az emberek, mindenki azon nevetett az interneten, hogy ezek az emberek fognak minket megvédeni? Pedig azok mind elsősök voltak, néhány héttel az érettségi után. Én harmadéves vagyok, a mi évfolyamunkról nem dőlt ki senki. Nálunk a tisztin ha valakinek van szabadideje, azt nem máshol, az edzőteremben tölti" - adott magyarázatot a többiek dagadó izmaira is a lelátó első sorában a térdére roskadva ülő Gergő, szeme alatt egy hatalmasra duzzadt véraláfutással, alig néhány perccel az után, hogy kikapott a ringben. "Én még meg sem néztem magam, nagyon szarul nézek ki? Igen? De ez olyan fiús dolog, nem?" - kérdezte.

Kora délután úgy tűnt, a rendőrök egyáltalán nem omlanak össze, ha véresre verik őket, hihetetlenül magabiztosan esett ki minden vesztes a reggel kilenc óta tartó selejtezőkből. "Jó, jó, kikaptam, de nem K. O. volt! Nem szédültem meg!" - kommentálta például vereségét már a lelátón a társainak egy ragtapasszal beragasztott orrú, Harcos feliratú pólóba öltözött férfi. Nem ő volt az egyetlen, aki a szélsőjobbos tüntetések résztevői körében népszerű ruhamárkába öltözött, a rovásírásos márkajelzésnél csak a TEK logójából volt több a teremben.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Volt karate és földharc is, de a K1 érdekelt mindenkit. Még több fotóért kattintson a képre!

A gálát szervező terrorelhárítósok messze kitűntek a többi versenyző közül: míg az egyszerű rendőrök a saját ruhájukban, hétköznapi boksznadrágokban és pólókban léptek a ringbe, addig a TEK-esek nagy feliratos, fekete egyenpólókban és nadrágokban küzdöttek. Ha a rendezvény elején fogadni kellett volna, nem tűnt volna kockázatosnak mindent feltenni a propagandavideóikon hatalmasnak és erősnek tűnő, legyőzhetetlennek beállított és bőségesen támogatott elitegység versenyzőire.

Lehet, hogy több fekvőt tudnak

Hamar kiderült, hogy a TEK-esek félmeztelenül, egy szál gatyában, a fekete kommandósruha és nagy fegyverek nélkül már egyáltalán nem tűnnek sebezhetetlennek. A +95 kg-os súlycsoport selejtezőiben a kockás hasú, szikár versenyzőjük például egy idősebbnek és korántsem olyan izmosnak látszó rendőrrel került össze, nagyon magabiztosan ugrálni kezdett, aztán alig fél perc múlva úgy elterült, hogy fel sem bírt többet kelni. "A TEK-ben is vannak nagyon jók, de az, hogy TEK-es valaki, komplex dolog. Lehet, hogy fizikálisan jók, biztosan több fekvőt tudnak, és nagyobb súlyt tudnak megemelni, mint én, mégse tudnak a ringben megütni" - mondta mosolyogva a meccs nyertese, Attila, aki a 8. kerületben dolgozik, és 17 éve küzdősportol. "Persze, hogy fontos ez a munkánkhoz. Magabiztosságot ad az embernek. Ne menjen úgy rendőrnek senki, hogy a bűnözők játékszere lehessen" - mondta, miért csinálja.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Még több fotóért kattintson a képre!

A 85 kg-osok súlycsoportjában egy kazincbarcikai járőr ütötte ki a TEK versenyzőjét. "A TEK-esek többet tudnak edzeni, mint mi, de ez nem minden. Lehetnek máshol tehetségesebb emberek, akik kevesebb edzéssel is jobbak tudnak lenni" - mondta Ádám, aki tavaly megnyerte a 80 kilósok súlycsoportját, de azóta felszedett pár kilót, így kénytelen volt a nagyobbak között indulni. "Nekünk nehéz a munka mellett még az edzést is betervezni, bár sok támogatást kapok az edzőmtől, és ha a beosztás miatt nem tudok menni, akkor magam is edzek, vagy elmegyek futni" - magyarázta. Szerinte a küzdősport azért fontos egy rendőrnek, mert önfegyelmet is tanít, így "nem durran el olyan hamar az agya, ha beszólnak neki", az edzéseken pedig az emberekkel is megtanul bánni. "Hasznos is, ha utána kell futni valakinek, és egyre több olyan helyzet lesz, amikor jól jön, mert egyre kevésbé tisztelik azokat, akik megpróbálják betartatni a törvényeket" - mondta Ádám, aki végül egészen a döntőig jutott, ott azonban kikapott, igaz, ellenfele a junior világbajnok volt.

Hajdu János, a TEK főigazgatója már a selejtezők alatt is a K1-es ringek között sertepertélt vállára vetett zakóval, és vagy a meccseket figyelte, vagy a díszvendégekkel beszélgetett. Miután a sokadik TEK-es versenyzőt is megverték, szerettük volna megkérdezni. Először a verseny szervezőjéhez irányított minket, majd amikor azt mondtuk, kifejezetten azt szeretnék tudni, hogy ő mit szól a TEK-esek szerepléséhez, annyit mondott: "ne haragudjanak, de ma nagyon sok dolgom van" - majd elsétált, és öt méterrel arrébb leült az egyik ring mellett a vendégeknek felállított asztalhoz pogácsázni.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Még több fotóért kattintson a képre!

Az is legény, aki állja

A délután három után kezdődő K1-döntőkre csak két TEK-es maradt állva. Hajni a 65 kiló feletti nők kategóriájában indult, és becsületesen végigcsinálta mindhárom menetet, pedig nagyon sok ütést kapott. "Bentről olyan volt, mintha csak álltam volna" - mondta a ringből kilépve, levegő után kapkodva, az ezüstéremmel a kezében. "Nyáron nagyon sokat dolgoztunk, és hiába van minden reggel kötelező edzésünk, nem volt elég idő a felkészülésre. Van két kisgyerekem is, egy 2 éves és egy 3,5 éves, így nekem még nehezebb megoldani. De szívesen jöttem, mindjárt döntőzök még karatéban is" - mondta.

Két meccsel később kollégája a férfiak 75 kg-os súlycsoportjában a meccs végéig sem bírta. "Nagyon jó kiütni egy TEK-est, főleg, hogy én tűzoltó vagyok Békés megyében, és a ring mellett ott ült a katasztrófavédelem parancsnoka, és talán jó, hogy látta" - mondta a TEK-est legyőző Zsolt a meccs után.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Egy TEK-es sem tudott döntőt nyerni. Még több képért kattintson a fotóra!

Este hét után kiderült, hogy Haraszti Zsolt még megmentheti a TEK becsületét, mert a 85 kg-os férfiak döntőjét elhalasztották az esti kiemelt programba, így csak a bemutatók után kellett megküzdenie a készenléti rendőrség versenyzőjével. "Jól kibasztak velük, a készenlétisekkel, elvitték tőlük a legjobb embereket, úgyhogy biztos bennük van egy ilyen csak azért is megmutatjuk" - mondta a lelátón egy férfi, aki a közönség nagy részéhez hasonlóan a TEK-es versenyzőnek drukkolt.

A nagy csinnadrattával, profi meccsekre hajazó látványosságokkal felvezetett mérkőzés aztán csak pár percig tartott, miután a készenléti rendőrség versenyzője a térdével fejen rúgta, Haraszti egy kis tántorgás után feltartott kézzel jelezte, hogy befejezi a mérkőzést. "Egész eddig ő volt a jobb, itt a végén, de csak a legvégén megállították" - próbálta magyarázni nem is leplezett elfogultsággal Haraszti vereségét a műsorvezető. "Én presztizst csinálok ebből a versenyből, mert eddig minden évben elindultam, amióta rendőr vagyok" - mondta a győzelem után Kulacsik Mirkó, aki objektumőr csapatvezető a készenléti rendőrségnél. "De úgy érzem, nem arra vagyok hivatott, hogy egy irodában üljek, hanem azt akarom csinálni, ami a rendőri munka igazi értelme: a bevetéseken, akciókban, elfogásoknál akarok bizonyítani".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
"Kikaptam, de nem K. O. volt!" A képre kattintva galéria nyílik!

A TEK-es versenyzők parancsnoka, Gyöngyösi Károly alezredes azt mondta az [origo]-nak, hogy a vereségek ellenére nagyon büszke a versenyzőire. "A kiképzésük sokrétű, csak egy kis szelete az önvédelem, a küzdősport. Igaz, nagyon fontos, mert ugyan minden bevetésre úgy megyünk ki, hogy meglegyen a taktikai fölényünk, minden elfogásnál arra kell törekedni, hogy inkább az önvédelem tanult formáival szereljük le a bűnözőket, mint fegyverhasználattal. Ezek a fiúk és a lányok a mindennapos kiképzés mellett amatőr szinten képzik magukat, és ez egy nagyon kemény sport. Itt ugyanolyan nehéz és kemény állni is a pofonokat, mint adni".

Az este végén aztán örülhettek a TEK-esek is, mert versenyen kívül, gálamérkőzéseken csaptak össze horvát ellenfelekkel. Hogy a horvátok kik voltak, az nem igazán derült ki, de mind a négy mérkőzés nagyon rövid ideig tartott, volt, amelyikben a horvát ellenfél szinte ütni sem próbált. Az utolsó mérkőzésen a K1 magyar bajnoka, Karacs Attila képviselte a házigazdákat. "Mit keres ez itt? Nem is rendőr!" - háborgott az egyik néző, de Hajdu Jánost ez láthatóan egyáltalán nem zavarta, a mérkőzés végén ugyanolyan boldogan adta át neki a kupát, mint a saját embereinek.