Gyengébbek lesznek a dízel Volkswagenek a javítás után

Michael Horn, a Volkswagen America ügyvezető igazgatója
Vágólapra másolva!
A Volkswagen amerikai ügyvezetője bevallotta, hogy a visszahívás után lassabbak lesznek a botrányban érintett dízel autók, ezért kárpótlást fontolgatnak.
Vágólapra másolva!

Michael Horn az amerikai kongresszusban tartott meghallgatásán bevallotta, hogy a dízelbotrányban érintett autók teljesítménye romlani fog a módosítások után.

– mondta az ügyvezető. Horn azt is elárulta, hogy mivel az autók teljesítménye enyhén romlani fog, a Volkswagen valahogyan kárpótolni fogja az ügyfeleket. Valószínűleg nem csak az amerikai vásárlók számíthatnak majd kárpótlásra, de Európában jóval több, 8 millió darab autó fut a botrányban érintett EA189-es TDI motorral.

Michael Horn, a Volkswagen America ügyvezető igazgatója Forrás: Volkswagen

Az amerikai ügyvezető azt állította, hogy a trükkös, emissziómérést meghamisító szoftver telepítése nem a Volkswagen vezetésének döntése volt, hanem csupán pár szoftvermérnöké, akik önállósították magukat a cégen belül.

Közben a Német Közlekedési Minisztérium bejelentette, hogy az ügyben érintett, 3,6 millió darab 1,6 literes motorban biztosan nem lesz elég egy szoftverfrissítés, ezekbe új alkatrészeket kell majd beépíteni, hogy hozzák a törvényben előírt NOx-kibocsátási értéket. Azt még nem tudni, hogy a változtatások mit takarnak, lehet, hogy AdBlue adalékos kipufogógáz-tisztító rendszert, új katalizátort, vagy akár új befecskendezőket is be kell majd építeni az autókba.

A 8 millió, Európában érintett autó között vannak 1,2, 1,6 és 2,0 literes motorral szereltek is. Utóbbiakban a legfrissebb hírek szerint elég lesz a szoftverfrissítés is, azt viszont még nem tudni, hogy a legkisebb, 1,2 literesek milyen beavatkozást igényelnek majd.

Már korábban bejelentette a Volkswagen, hogy a nagyszabású visszahívási akciót 2016 januárjában kezdik, és jövő decemberre szeretnék befejezni. Összesen 11 millió autó érintett a dízelbotrányban, ezért a javítás módjától függetlenül biztos, hogy a világ legnagyobb autógyártójának egy vagyonba fog kerülni az akció.