Háromhengeres Porsche készülhet

Vágólapra másolva!
Környezetbarát modell is szerepelhet a Porsche Boxster következő generációjának palettáján.
Vágólapra másolva!

A Porsche is szeretné csökkenteni kínálata átlagos szén-dioxid-kibocsátását, a következő generációs Boxsterből ezért egy minden korábbinál kevésbé környezetszennyező kivitel készülhet. Még nem dőlt el, hogy pontosan milyen motornak lenne köszönhető mindez, a hírek mindenesetre egy új négyhengeres, vagy akár egy turbós háromhengeres blokkról szólnak.

Hans-Jürgen Wohler, a Boxsterért felelős igazgató árulta el az Autocarnak a terveket, amelyekkel a Porsche az Európai Unió kedvében szeretne járni. 2012-ig minden autógyártónak jelentősen vissza kell fognia átlagos károsanyag-kibocsátását.

Wohler úgy véli, 180-200 lóerős lehet a három- vagy négyhengeres Boxster, amely tekintve, hogy a modellt 2,5 literes, 200 lóerős motorral mutatták be évekkel ezelőtt, szerinte vállalható kompromisszum lehet a vásárlók számára. A kis háromhengeres szén-dioxid kibocsátása csupán 180 g/km lenne, ami nagy előrelépés, hiszen a mostani kínálatból a legtisztább verzió kibocsátása is 214 g/km.

Mivel a Porsche évi háromszázezer autónál kevesebbet gyárt, nem vonatkozik rá a 120 gramm/kilométeres kibocsátási plafon, de 25 százalékot így is faragnia kell a 2006-os adatokból, ha nem akar büntetéseket fizetni. Wohler szerint a kis motoros Boxster segíthet a célok elérésében, de önmagában semmiképp sem lehet megmentő, hiszen csak évi 15 ezret gyártanak belőle.

Forrás: Porsche
Forrás: Porsche