Karanténban az ötvenes álláskeresők

Vágólapra másolva!
Munkaerő-piaci karanténba kerülnek az ötven évnél idősebb álláskeresők - írja a Népszabadság. A nyugdíjhoz ugyanis még túl fiatalok, az álláskereséshez már túl idősek. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság tapasztalatai és különféle felmérések szerint is az életkor alapján történő diszkrimináció a legsúlyosabb álláspiaci probléma. Ennek ellenére nem szabad feladni a harcot.
Vágólapra másolva!

Nem véletlenül tartja magát a közhiedelem, hogy ötven felett állástalanná válni egyenlő a teljes reménytelenséggel. Az érettebb korosztály egyre inkább kiszorul az álláspiacról, egy-egy állásinterjún nem annyira végzettségüket és munkatapasztalatukat mérlegelik, hanem születési évüket - írja a Népszabadság keddi számában.

Demeter Judit, az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) elnöke állítja, a különböző felmérések szerint Magyarországon a megkérdezettek első helyen említik az életkort, mint a hátrányos megkülönböztetés alapját. Az EBH tapasztalatai szerint Magyarországon a leggyakoribb negatív előítélet az életkori feltételt meghatározó álláshirdetés, az alkalmazás megtagadása, mert az idősebb álláskereső nem tudna beilleszkedni a "fiatalos" csapatba, az idősebb vagy nyugdíjas foglalkoztatottnak ugyanolyan munkakörben alacsonyabb bér és juttatások nyújtása, és a létszámleépítés esetén az idősebbek jogviszonyának megszüntetése.

Út a visszatéréshez

Az álláskeresés időszakában fontos a közösség, a család, a barátok szerepe - mondja Galamb-Kassa Gabriella, Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ munkatársa. Bizonyos esetekben érdemes szakember segítségét kérni, aki énerősítő támogatással segít feldolgozni az átélt kudarcokat és a bennünk rejlő erősségek feltárásával a sikeres továbblépéshez is hozzájárul -sorolta a szakember.

Változtatni nem könnyű, már harminc felett sem - ismeri el. Ugyanakkor ötvenesen is lehet új életet és karriert kezdeni, de ez az átlag számára legtöbbször nehezen valósítható meg. Nem könnyű a feladat: a rendszer kilöki magából azt, aki nem elég erős. Jelenleg a munkaerő-piaci tápláléklánc alján az idősebbek állnak. Sajnos a farkastörvények szerint valamiben nekik is változniuk kell, mert a világ nem fog hozzájuk alkalmazkodni - írja a napilap az ötvenes álláskeresők problémáit bemutató cikkében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!