A britek szerint a gazdag ukránok gátlástalanul felveszik a segélyeket

ukrán zászló
Aki eddig nem tudta, hogy milyen az ukrán zászló, mára biztosan tudja, hiszen rengeteg helyen támogatják Ukrajnát a nemzeti zászlójukat lobogtatva - illusztráció
Vágólapra másolva!
Véget értek a mézeshetek az ukrán menekültek és az őket befogadó britek között. A „vendéglátók" szigorúbb háttérellenőrzést követelnek, miután többen csalás áldozatai lettek. A házigazdák szerint a menekültek egy része annak ellenére kihasználja a brit jóléti rendszert, hogy anyagi helyzetük alapján nem lennének erre rászorulva, és azt is sérelmezik, hogy nem járulnak hozzá a háztartási költségekhez.
Vágólapra másolva!

Mintegy 170 ezer háború elől menekülő ukránt fogadtak be a brit családok az Otthonok Ukrajnának program keretében, azonban a problémák hamar jelentkeztek, számtalan házigazda-vendég kapcsolat szakad meg a kulturális különbségek és a megélhetési költségek emelkedése nyomán a lakástulajdonosokra nehezedő teher miatt. A vendéglátók online közösséget hoztak létre, hogy a gondok ismeretében segítséget nyújtsanak egymásnak.

A csoport egyik aktív tagja Emma Nishigaki szerint az talán bocsánatos bűn, hogy több tucatnyi férj a fiatalabb női vendégeknél keres és talál „megértést". Az Otthonok Ukrajnának program részeként Nagy-Britanniába érkezők jogosultak állami támogatásának igénylésekor azonban nem a valós adatokat tüntetik fel.

Bizonyos mértékű támogatást (Universal Credit) kapnak a megélhetési költségek fedezésére, ha megtakarításaik 16 ezer font (6,7 millió forint) értékhatár alatt vannak, és teljes támogatást, ha ez nem éri el a 6 ezer fontot (2,6 millió forint). A nyugdíjkorhatárt betöltöttek heti 200 font körüli nyugdíjjóváírást is igényelhetnek. A brit házigazdák azonban úgy vélik, hogy az ukránok nem nagyon vallanak igazi anyagi helyzetükről.

A MailOnline-ban megjelentek szerint a méltatlankodó házigazdákat összefogó privát Facebook-csoport egyik tagja azon húzta fel magát, hogy Universal Creditet igénylő vendégei 200 fontos Apple AirPodot vásároltak. Egy másik hozzászóló írta: „Szegény vendégünk a méregdrága Harrodsnál vásárolt ajándékokat Ukrajnában visszatérni készülő barátja gyermekének és néhány 200 fontnál drágább Dolce&Gabbana napszemüveggel is meglepte. Ezek elengedhetetlen kellékek egy háború sújtotta országban."

A kormány idén szigorúbb szabályokat vezetett be az Egyesült Királyságba érkező ukránokkal kapcsolatban, január óta több mint 80 ezer ukránt zártak ki a segélyprogramból. Januártól pedig az ellátási költségeik felét is meg kell téríteniük az államnak, és júniusig teljes mértékben önellátónak kell lenniük. A fejlesztési minisztérium néhány napja pedig hivatalos útmutatást adott a vendéglátóknak, hogy jelentsék, ha vendégeik megalapozottan hozhatók összefüggésbe vízum-, segély- és bevándorlási csalással vagy bármilyen más típusú bűncselekménnyel. A szigorításra azért volt szükség, mert egy januári jelentésből kiderült, hogy a vendéglátók útlevéladatait több vízumkérelemnél is felhasználták.

A matematikatanárként dolgozó Emma Nishigaki a MailOnline-nak elmondta, kiderült, hogy útlevelét 22 vízumkérelemhez használták fel a tudta nélkül. A negatív tapasztalatokat szerzők jó része nem mer megszólalni, attól tartván, hogy idegengyűlölettel vádolják. Ms. Nishigaki szerint nyilván többségben vannak azok az ukránok, akiknek valóban szüksége van segítségre, különösen az ország keleti részéről érkezőknek, ahol a legerősebb a harcok dúlnak, de az efféle visszaélések rájuk is rossz fényt vethetnek.
„Egy nagyon kedves hölgy vendégeskedett nálam a lányával, és annak ellenére követeltek maguknak támogatást - beleértve az ingyenes iskolai egyenruhát, laptopot, univerzális hitelt -, hogy nagyon gazdagok voltak" – nyilatkozta Nishigaki asszony a MailOnline-nak. „Fogadjuk be, segítsük az ukránokat, de ne az államból éljenek azok, akik nem szorulnak rá! A kormány hibája, hogy nem végzett szigorúbb pénzügyi háttérellenőrzést."

A MailOnline több közösségi médiában megjelent bejegyzést is talált, amelyekben hamis dokumentumokat kínálnak a Nagy-Britanniába érkező ukránoknak, beleértve a vezetői engedélyeket és a hamis forgalmikat.

Márciusban a háború elől menekülők között az Egyesült Királyság volt az ötödik legnépszerűbb célpont Oroszország, Lengyelország, Németország és Csehország után. Nem csoda, hogy több tucatnyi olyan ukrán is támogatót keres annak érdekében, hogy Nagy-Britanniában telepedhessen le - aki már valamelyik uniós államban kapott menedéket -, mert számukra a szigetország az ígéret földje.