Brüsszel magyarázatot vár Orbán kijelentéseire

Orbán Viktor, Pécs
Orbán Viktor Pécsen
Vágólapra másolva!
Telefonbeszélgetést kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel a halálbüntetésről szóló kijelentései miatt az Európai Parlament elnöke. 
Vágólapra másolva!

Martin Schulzot is meglepte a magyar miniszterelnök, aki kedden Pécsett arról beszélt, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését.

Martin Schulz korábban Kövér Lászlóval is találkozott Forrás: MTI/Illyés Tibor

Képviselő kérdezte

Az EP ma délelőtti ülésének kezdetén Jörg Leichtfried osztrák szociáldemokrata EP-képviselő első felszólalóként, a nemzetközi média jelentéseire hivatkozva azt mondta, hogy Orbán Viktor felvetette a halálbüntetés visszaállításának gondolatát.

Martin Schulz Leichtfeldnek adott válaszában közölte, hogy ő is olvasta az erről szóló beszámolót, és kezdeményezte, hogy telefonon beszélhessen a magyar miniszterelnökkel.

Orbán Viktor Pécsen beszélt a halálbüntetésről Fotó: Polyák Attila - Origo

Nincs visszatartó ereje

Orbán Viktor újságírói kérdésre egészen pontosan azt mondta Pécsett: "napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését, mert úgy néz ki, hogy a három csapásnak és a tényleges életfogytiglannak nincs elég visszatartó ereje". A kormányfő ezzel a múlt heti kaposvári trafikgyilkosságra utalt. Úgy vélte, a bűnözők előtt világossá kell tenni, hogy Magyarország nem riad vissza semmitől, ha az állampolgárai védelméről van szó.