Mégsem jön Budapestre az amerikai külügyi államtitkár

US Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs Victoria Nuland gestures as she speaks during her press conference in Tbilisi on February 17, 2015. AFP PHOTO / VANO SHLAMOV
Vágólapra másolva!
Elhalasztotta látogatását Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár - erősítette meg az Origónak a külügyi tárca, de az okot nem tudni.
Vágólapra másolva!

Bár Szijjártó Péter azt tervezte, hogy a márciusban Budapestre érkező amerikai külügyi államtitkárral "minden nyitott kérdést megvitat" majd, ez elmarad, mert Victoria Nuland mégsem jön Budapestre.

Victoria Nuland látogatását elhalasztotta az amerikai fél Forrás: AFP/Vano Shlamov

Legalábbis egyelőre nem, mert az utat elhalasztották - erősítette meg az Origónak a külügyi tárca. "Az amerikai fél arról tajékoztatta a Külgazdasagi és Külügyminisztériumot, hogy Victoria Nuland külügyi allamtitkar látogatását elhalasztották" - írták, de az okot nem közölte a külügyi tárca.

Félrefordították - kínos volt

Néhány napja kínos helyzetet teremtett, hogy egy orosz hírügynökségi tudósítás Victoria Nulandot idézte az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban, mire a külügyi tárca heves nyilatkozatban reagált. Csakhogy utóbb kiderült, félrefordították az amerikai külügyi államtitkár szavait, Szijjártó tárcájának pedig viszakoznia kellett.

Szijjártó Péter egy félrefordításra reagált hevesen a napokban Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Szputnyik orosz állami hírügynökség Victoria Nuland keddi, washingtoni szenátusi meghallgatásáról azt írta, hogy a külügyi államtitkár szerint az Egyesült Államok nyomást gyakorolna az Oroszország elleni szankciókat ellenző európai államokra, így például Magyarországra.

A külügyi tárca másnap Szijjártó Péter reakciójaként azt közölte, hogy Magyarország eddig is tartotta és ezután is tartani fogja magát a közös európai döntésekhez, "senkinek nem kell aggódnia, és senkinek nem kell nyomást gyakorolnia ránk". Miután kiderült, hogy Nuland szavait félrefordították, a tárca közölte: "megnyugvással értesült" arról, hogy nem esett szó nyomásgyakorlásról.

Nulandnak aggályai voltak

Szijjártó Péter a március végére tervezett budapesti látogatáson azt, a Victoria Nulanddal tavaly októberben kezdett párbeszédet kívánta volna folytatni, amit a külügyi és külgazdasági miniszter akkori, washingtoni látogatásán indított el.

Szijjártót az akkori hírek szerint hűvös viszony és kritikai hangok fogadták Washingtonban - nem sokkal azután, hogy Victoria Nuland élesen bírálta Magyarországot, és olyan kijelentéseket tett, minthogy Kelet-Európát egyszerre sújtja "a demokrácia leépülésének és a korrupciónak az ikerrákja", vagy - Orbán Viktor említése nélkül - illiberális demokráciáról és a nacionalista érzelmek felkorbácsolásáról beszélt.

Szijjártó: nem is velünk van vitájuk

A kétoldalú politikai vitákkal kapcsolatban washingtoni útjáról Szijjártó azt mondta, hogy az Egyesült Államok számos konkrét magyar intézkedést megkérdőjelezett. „Én azonban elmondtam, hogy mi az Európai Bizottsággal végigtárgyaltuk mindazokat a jogszabályokat, amelyek a jelenlegi magyar alkotmányos berendezkedéshez elvezetnek." - magyarázta.

Szijjártó Péter a külügyminisztérium épületében, Washingtonban Forrás: MTI/Külgazdasági És Külügyminisztérium / Szémann Tamás

„Ezért tehát a mi törvényeink az európai értékeknek és az európai szabályoknak teljes mértékben megfelelnek. Ezért ha valaki a mi alkotmányos berendezkedésünket és az ahhoz vezető intézkedéseket megkérdőjelezi, akkor annak igazából az Európai Bizottsággal van vitája" - fogalmazott a miniszter.

Victoria Nuland tervezett látogatásának elhalasztásáról, annak lehetséges okairól megkérdeztük az Egyesült Államok külügyminisztériumát is, amint választ kapunk, közöljük.

Cikkünket folyamatosan frissítjuk a legújabb információkkal.